Forenzička edukacije za tužioce Pčinjskog okruga

Nove kriminalističke metode i predstavljena analiza omogućavaju određivanje trodimenzionog prostora u kome se žrtva nalazila u trenutku zadobijanja povrede, određivanje mehanizma kojim je obrazac prskanja nastao, određivanje načina nastanka krvne mrlje, položaja žrtve, napadača i predmeta na licu mesta u vreme povređivanja - rečeno je tokom edukacije koja je organizovana za nosioce javnotužilačke funkcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) i područnih osnovnih tužilaštva u Vranju na temu "Analiza obrazaca krvnih mrlja".

Nove metode, napomenuto je, omogućavaju i kretanje i aktivnosti aktera kritičnog događaja, utvrđivanje aktivnosti na prikrivanju krivičnog dela, procenu vremena smrti i slično.

- Reč je o novoj analizi bioloških tragova koja je uvedena u Laboratoriji Zavoda za sudsku medicinu u Nišu - rečeno je na skupu na kome su predavači su bili dr Ivan Stojanović, specijalista sudske medicine i analitičar obrazaca krvnih mrlja, i Dejan Šorgić, specijalista forenzike.

Učesnici skupa su mogli da se upoznaju sa prednostima koje nudi ova nova metoda.

Zavod za sudsku medicinu u Nišu jedina je ustanova u Srbiji i u regionu juogistočne Evrope koja se bavi interpretacijom tragova krvi na način kako se to radi u SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj itd.

Međunarodna asocijacija analitičara krvnih mrlji osnovana je 1983. godine i trenutno okuplja oko 1.000 eksperata širom sveta.

Edukaciji u Vranju prisustvovali su i pripadnici kriminalističke službe Policijske uprave u Vranju.

Najnovije vesti