Fiskalni savet: Građani će vratiti sto evra sa kamatom

Vranje/Beograd - Fiskalni savet Srbije objavio je da je "najveća i nepovratna" greška najavljena pomoć države od 100 evra svakom punoletnom građaninu koji to bude želeo, javlja Beta.

- Još prilikom ocene paketa antikriznih mera Fiskalni savet je nedvosmisleno ukazao na to da je isplata 100 evra punoletnim građanima višestruko štetna - podsetili su iz Fiskalnog saveta, kao i na to da su Vladu Srbije savetovali da od te mere odustane.

Prema njihovoj oceni, ta mera je ekonomski neefikasna, jer ne može da utiče na osetno i održivo ubrzanje domaće privrede, socijalno nefokusirana jer najveći deo sredstava nije usmeren ka objektivno materijalno ugroženim građanima kojima je zaista potrebna finansijska pomoć.

Takođe je i "fiskalno neodgovorna, jer nameće dodatno i veliko zaduženje zemlje u godini u kojoj će i fiskalni deficit i javni dug imati snažan rast".

- Zbog toga sada ocenjujemo da je najveća greška usvojenog rebalansa to što on u vremenu izražene ekonomske neizvesnosti sadrži ovu izuzetno skupu i neprimerenu meru.

Podsećamo i na to da država nema raspoloživih sredstava za ovu isplatu, pa će morati da se zadužuje da bi je finansirala, a taj dug će s kamatom vraćati svi poreski obveznici u narednim godinama - naveli su iz Fiskalnog saveta.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će od 15. maja svim penzionerima, kao i onima koji primaju socijalnu pomoć, automatski biti uplaćeno po 100 evra državne pomoći.

Što se tiče ostalih punoletnih građana, oni će imati mogućnost da se prijave da li žele ili ne žele 100 evra.

Najnovije vesti