Firmi Nika construction posao izgradnje kotlarnice u Manastiru Sveti Nikola

Eparhija vranjska zaključila je ugovor o za izgradnju pomoćnog objekta sa kotlarnicom u Manastiru Sveti Nikola u Vranju sa firmom "Nika construction" d.o.o. iz Beograda, odlučila je stručna komisija za ocenu ponuda Pravoslavne eparhije vranjske.

Reč je o investiciji od 5,5 miliona dinara.

Kriterijum za dodelu ugorova bio je "ekonomski najpovoljnija ponuda".

Ovo nije prvi put da se u eparhiji opredeljuju za saradnju sa ovom beogradskom firmom kada je reč o realizaciji investicija.

Istoj firmi je ranije ove godine poveren posao parternog uređenja manastirskog kompleksa u Prohoru Pčinjskom.

Reč je o preduzeću sa sedištem u Beogradu, čiji je stoprocentni vlasnik i zakonski zastupnik-direktor izvesni Boško Penić.

Preduzeće postoji od 2013. godine na adresi u opštini Stari Grad.

Lane je zabeležilo poslovni prihod od 43,8 miliona dinara (zvaničan finansijski izveštaj - izvor APR).

Prema obaveštenju o zaključenju ugovora, posao izgradnje pomoćnog objekta sa kotlarnicom trebalo bi da bude završen do 15. decembra ove godine.

OBNOVA

Manastir Sveti Nikola pravi je dragulj grada Vranja. Sazidan je u XIV veku, između 1322. i 1331. godine, u vreme kralja Stefana Dečanskog koji je crkvu i manastir darivao knezu Baldovinu. U vreme aktuelnog episkopa Pahomija, devedesetih godina XX veka, pokrenuta je poslednja u nizu obnova ove svetinje kroz istoriju. Najpre je obnovljena crkva, na kojoj je podignuta kupola po ugledu na glavnu hilandarsku crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice. Nakon toga, 2002. godine počela je gradnja Pirga, takođe po ugledu na Pirg Svetog Save iz manastira Hilandara. Godine 2018. godine završena je gostoprimnica sa pratećim sadržajima. Istovremeno, obnovljen je i proširen manastirski konak, a kupljeno je zemljište tako da manastir danas u svom posedu ima oko 4 hektara. Podignuta je spomen kapela posvećena sećanju na nevine srpske žrtve bugarskog terora u Vranju i okolini u periodu od 1915. do 1918. godine. Njenu gradnju započeo je mitropolit skopski Josif 1934. godine, a završetak se planira 2020. godine.

Najnovije vesti