Firma iz Preševa pod sumnjom na učešće u izvozu lažnog srpskog voća

Pet osoba uhapšeno je pod sumnjom da su uvozili voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla prodavali na tržištu Ruske Federacije, saopšteno je iz MUP-a.

Hapšenje su sproveli pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova, a osim protiv pojedinaca krivična prijava podneta je i protiv privrednog društva "Coja Promet", dok je pod sumnjom na učešće u celoj ovoj priči i jedna firma iz Preševa.

- Sumnja se da su dvojica uhapšenih iz preduzeća "Coja Promet" tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa, organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće - navodi se u policijskom saopštenju.

PRIVEDENA 54 POLJOPRIVREDNA PROIZVOĐAČA

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapsila odgovorno lice preduzeća "Coja Promet" (1956) i zastupnika tog preduzeća (1983), dva odgovorna lica preduzeća "Citrum AKZ" (1982. i 1957. godište), kao i odgovorno lice firme "D&B Trans" (1977). Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole…

Kako se dodaje, sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća "Coja Promet", izvožene u Rusku Federaciju suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu "Coja promet" pribavljena je protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara.

Najnovije vesti