Filmu Vranjanca nagrada na festivalu u Milanu

Vranje/Milano – Film Guguto Memeto, Vranjanca Branislava Stošića Ježe, osvojio je nagradu za najbolji dizajn seta (Zorana Klječanin) na Festivalu kratkih filmova u Milanu (Italija), saopštili su organizatori, a prenosi portal Slobodna reč.

Guguto memeto, čiji je scenarista i reditelj Stošić, a za koji je scenario pisan po istoimenoj priči Stefana Tićmija, bajkolika je priča smeštena u Selu na rubu razuma, u kojem živi vračara Slutka.

Ona predviđa ko sledeći umire, a u njenoj blizini živi slovoslagač Moća – on slaže slova na krstove.

Njihove kuće su povezane žicom, a na žici je ptica – glasnica.

Moćin život je tih i jednoličan, sve dok jednoga dana ne dobije papirić sa svojim imenom.

Nova knjiga Tićmija Guguto memeto, i istoimeni nagrađivani film Stošića, u sredu, 31. januara biće predstavljeni beogradskim čitaocima i publici.

Kako je najavljeno iz Biblioteke grada Beograda, u Rimskoj dvorani će od 19 časova knjigu predstaviti Jelena Mitić, Marija Pejić i autor Stefan Tićmi, a zakazana je i projekcija filma.

Producent filma je Đorđe Ćirić, scenarista, pored Stošića je i Tićmi.

U autorskoj ekipi su Goran Puzić, Zoran Pilipović, Hajrudin Muhić, Igor Suzić, Zorana Klječanin.

U filmu igraju Tijana Pečenčić, Duško Mazalica, Božana Bijelić.

U intervjuu koji je dao za Slobodnu reč, u oktobru prošle godine, Branislav Stošić Ježa govorio je, između ostalog, i o osnovnoj ideji filma Guguto Memeto.

„Želeli smo da preispitamo do kojih granica osećaj krivice, nataložena trauma i nesuočavanje sa prošlošću može da dedukuje jednog čoveka i promeni mu život.

Ali stilska rešenja su bila da priči pristupimo iz drugog ugla, da je smestimo u jedan izmešten, bajkovit svet, da atmosfera bude topla, da to bude spolja, a da sve o čemu pričamo, taj čemer i to crnilo, bude unutra.

I mislim da je baš taj naš pristup i privukao ljude, to što smo pokušali da jednu univerzalnu temu ispričamo kroz bajku, filmskim jezikom“, rekao je tada Stošić, student završne godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...