Filmski festival Dokument od srede do petka u Vranju

Sedamnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Dokument 2021. biće održan od 22. do 24. decembra u Vranju u organizaciji udruženja Dokument 06 i Pozorišta Bora Stanković.

Projekcije će biti održane u sali pozorišta.

"Otvaranje festivala biće u sredu 22. decembra u 18 časova u velikoj sali vranjskog teatra filmom Plava granica u režiji Ivana Milosavljevića (Srbija)", rekao je organizator festivala Slađan Stojanović Frenki.

Ulaz na sve projekcije biće slobodan.

Pokrovitelj festivala je Grad Vranje.

Program festivala

Sreda 22.12. u 18 sati, Pozorište Bora Stanković (Velika scena)

Plava granica (klik na nazive filmova za insert)

Režija: Ivan Milosavljević (Srbija / Slovenija) 2020, 20 min.

Čovek sa granice proveo je ceo svoj život tražeći najveću ribu koju plavi Dunav krije. Godinama unazad, svakodnevno, u sam osvit zore stari ribar bućkom pokušava da namami ovog rečnog džina. Dva vršnjaka - jedan na površini vode, drugi prikriven u dubinama moćne reke, čekaju da se napokon susretnu.

Sedam hiljada duša

Režija: Sanjin Mirić (Češka) 2020, 59 min.

Sedam hiljada duša je dokumentarno-igrani film o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austro-ugarskim logorima Jindrihovice i Broumov, na teritoriji današnje Češke Republike. Logori su imali oko 500 objekata, u kojima je boravilo oko 60 000 ratnih zarobljenika. Izuzetno teški uslovi života i rada, nedostatak hrane, obuće i odeće, hladnoća i zarazne bolesti, rezultirali su činjenicom da se 7100 Srba nikada nije vratilo u svoju domovinu. Deo filma čine i sećanja vojnika koji su preživeli, a koje je 1919. godine zabeležio holandski novinar Anri Aber. U filmu govore i potomci ratnika iz Srbije. U Jindrihovicama se danas nalazi mauzolej, u kome se čuvaju posmrtni ostaci žrtava tih logora - 7100 srpskih i 189 ruskih. To je, po veličini, drugo najveće srpsko groblje na svetu.

Ljuti (any) ca

Režija: Gradimir Nikolić (Srbija) 2021, 20 min.

Ljutica Bogdan jeste junak iz narodnih pesama,ali danas postoji mlad momak sa tim imenom koji u današnjem brzom instant vremenu zna mnoge stvari koje nisu tipične za današnju omladinu. Budući da živimo u veku društvenih mreža u kome se ništa nije desilo, a da nije objavljeno, Ljutica Bogdan, ovdašnji, odlučio je da u svoje slobodno vreme kuva, priprema hranu i sve to plasira svojoj publici. U filmu " Ljuti (amy) ca ", se prikazuje svakodnevica mladića koji želi da predstavi svoje umeće I ako nije profesionalac on to radi savršeno i sa puno umeća. Motivišu ga pratioci na društvenim mrežama, ali i mnogo njih koji su nakon degustacije njegovih specijaliteta bili oduševljeni. Ovo je jedan njegov dan!


Četvrtak 23.12. u 18 sati, Pozorište Bora Stanković (Velika scena)

Glumčina

Režija: Vladimir Ristić (Srbija) 2021, 63 min.

Dokumentarni film o glumcu Zoranu Radmiloviću je rađen po motivima knjige “Čarobnjak Radmilović” Milana Cacija Mihailovića i ima jednu liniju koja prati Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih dosad neobjavljenih priča. Sadrži i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu. Veliki oslonac je arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije.

Kontrafaza

Režija: Igor Toholj (Srbija) 2021, 19 min.

Zgrade, kao i ljudi, mogu da izgube svoj identitet ili da poprime novi. Mogu da budu u neskladu sa svojom namenom. Stanari zgrada koji izgube unutrašnju ravnotežu su, poput zvučnih talasa u kontrafazi. U oba slučaja integritet se neumitno poništava. Skokom sa visine, nakon koga sledi pad, oni svode svoj život na sadašnji trenutak u kome je njihova narušena unutrašnjost konačno izložena neposrednoj okolini.

Pokajnik u pokušaju

Režija: Žikica Jovanović (Srbija) 2021, 14 min.

Ovo je priča o čoveku koji je zbog loših životnih odluka postao invalid. On nije odustao, već je pronašao spas u veri i crkvi u svom gradu. Crkva Svetog Prokopija se nalazi u današnjem Prokuplju, gradu nazvanom po njenom hramovnom svecu, Svetom Prokopiju. Ona predstavlja, posle Petrove crkve, najstariju sačuvanu crkvu na tlu današnje Srbije. U njoj se čuvaju mošti Svetog Prokopija i delovi moštiju Svetog Đorđa.

Skadarsko jezero

Režija: Mateja Raičković (Crna Gora) 2021, 4 min.

Kroz ličnu priču lokalca upoznajemo se sa lepotom regiona Skadarskog jezera, kao i sa problemima sa kojima se region suočava. Tera nas da preispitamo svoj odnos sa prirodom.


Petak 24.12. u 18 sati, Pozorište Bora Stanković (Velika scena)

Obično čudo – Stublaja

Režija: Branko Lazić (Bosna i Hercegovina) 2020, 19 min.

Dokumentarni zapis o močvari Stublaja, jedinoj “preživeloj” iz celog nekadašnjeg prirodnog rezervata Baradača. Močvare Stublaja i Bardača su bile proglašene ramsarskim područjem , najvećim prirodnim rezervatom ptica selica u Bosni i Hercegovini, nakon privatizacije je isušeno i pretvoreno u poljoprivredno dobro. Danas je ostao samo mali deo ovog predivnog čuda prirode.

Nije važno odakle sam

Režija: Nebojša Ilić - Ilke (Srbija) 2020, 12 min.

Učesnici devetog Balkan Relija, na putu dugom pet hiljada kilometara, od severozapada do jugoistoka Balkana, obilaze balkanske države i njihove lepe regije. Na tom putovanju sklapaju prijateljstva koja ostaju zauvek. Tradicionalni deo te rute je I Vlasotince, jer onaj ko jednom dođe, zauvek zavoli ovaj grad.

Erik

Režija: Danilo - Lola Ilić (Hrvatska) 2020, 78 min.

Uprkos svim poteškoćama koje je život stavio pred njega, za Erika ništa nije nemoguće – komponuje, peva, nastupa… Njegove pesme su osvojile brojne nagrade, a snaga i vedrina njegovog duha su očaravajuće.

Najnovije vesti