Festival Slobodna zona na turneji po Srbiji ne zaobilazi Vranje i Banju VIDEO

Filmski festival Slobodna Zona je ponovo na svojoj Turneji po gradovima u Srbiji, a ove godine projekcije će, osim Vranja, biti organizovane i u Vranjskoj Banji.

- Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će pet najboljih filmova sa 14. festivalskog programa, po izboru publike i selektora festivala, biti prikazani u Vranju i Vranjskoj Banji, u saradnji sa Javnom bibliotekom "Bora Stanković" i Udruženjem "Dokument 06" iz Vranja - saopštavaju organizatori.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora je film koji je otvorio festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu - "Leto", koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.

Zatim sledi švedski dokumentarac "Bergman: godina života" o godini kada je Imngmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada.

Još jedan svetski hit koji Turneja Slobodne Zone donosi na svoj repertoar i koji filmska kritika naziva i novom Kazablankom, je film "Tranzit" najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronađe njegovu ženu.

Publika u Vranju ima priliku da pogleda i igrani film "Tri lica" Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.

U pitanju je film "Srbenka" Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Projekcije filmova će biti održane na odeljenju "Periodike" Biblioteke Bora Stanković u Vranju od 13. do 17. maja, i u ogranku biblioteke u Vranjskoj Banji od 10. do 14. juna, sa početkom u 17 časova.

Ulaz na sve projekcije biće slobodan.

Ponedeljak 13.5.2019. u 17 sati, odeljenje periodike Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranje

Ponedeljak 10.6.2019. u 17 sati, ogranak Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranjska Banja

Leto (igr.), r. Kirill Serebrennikov / Rusija, Francuska, 2018, 126′

U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80ih dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.
Film je premijerno prikazan ove godine na filmskom festivalu u Kanu, bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor. Snimanje filma LETO priveli su kraju njegovi saradnici na osnovu snimajućih proba i rediteljevih beleški.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=leto-igr


Utorak 14.5.2019. u 17 sati, odeljenje periodike Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranje

Utorak 11.6.2019. u 17 sati, ogranak Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranjska Banja

Bergman: godina života (dok.), r. Jane Magnusson / Švedska, 2018, 117’

U periodu od šest godina, sredinom 20. veka, dešava se nešto neverovatno. Visoki, mršavi Šveđanin, na pragu četrdesete, ulazi u kreativni period bez presedana. Između 1957. i 1963. godine on režira neke od najznačajnijih klasika u istoriji filma, producira veliki broj pozorišnih produkcija za scenu i radio, i pored toga režira šest televizijskih filmova. U okvirima savremenih filmskih stvaralaca Ingmar Bergman ostaje nenadmašan do današnjeg dana.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=bergman-godina-zivota-dok


Sreda 15.5.2019. u 17 sati, odeljenje periodike Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranje

Sreda 12.6.2019. u 17 sati, ogranak Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranjska Banja

Tranzit (igr.), r. Christian Petzold / Nemačka, Francuska, 2018, 102’

Nemačke trupe su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku. Njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da vam je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=tranzit-igr


Četvrtak 16.5.2019. u 17 sati, odeljenje periodike Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranje

Četvrtak 13.6.2019. u 17 sati, ogranak Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranjska Banja

Tri lica (igr.), r. Jafar Panahi / Iran, 2018,100’
Iako je Džafaru Panahiju od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, on nastavlja sa radom bez odobrenja iranskih vlasti. Njegov najnoviji film, Tri lica, je na Kanskom festivalu prihvaćen sa entuzijazmom. Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz Džafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. Tri lica je road movie protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=tri-lica-igr


Petak 17.5.2019. u 17 sati, odeljenje periodike Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranje

Petak 14.6.2019. u 17 sati, ogranak Javne biblioteke "Bora Stanković", Vranjska Banja

Srbenka (dok.), r. Nebojša Slijepčević / Hrvatska, 2018, 72’

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=srbenka-dok

Najnovije vesti