Festival Mali Joakim sredinom novembra u vranjskom teatru

Šesnaesti Mali Joakim, festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade, predstojećeg novembra održaće se u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Od 12. do 18. novembra najmlađi ljubitelji pozorišta u Vranju moći će da gledaju najbolje dečje predstave, nastale u srpskim gradovima južno od Save i Dunava.

Bojan Jovanović, selektor ovogodišnjeg Malog Joakima, glumac i umetnički direktor vranjskog pozorišta, odabrao je šest od jedanaest prijavljenih predstava iz deset srpskih teatara za takmičarsku selekciju i jednu koja će biti odigrana na kraju festivala u čast nagrađenih.

To su Pinokio (tekst i režija Darko Kovačovski) Pozorišta Bora Stanković u Vranju (igraće se 12. novembra u 18 časova, potom Mulan (tekst Tijana Grumić, režija Damjan Kecojević, Pozorište za decu Kragujevac (13. novembar u 16 i 19 časova), te Vasilisa Prekrasna po tekstu Miodraga Stanisavljevića, a u režiji Vahidina Prelića (Narodno pozorište Užice, izvođenje će biti 14. novembra u 17 i 19 sati.

Uslediće Hrabra krojačica po tekstu Jelene Paligorić Sinkević, u režiji Marka Torlakovića, Kruševačkog pozorišta (15. novembra u 11.30 i 13.30, potom Bajka o ribaru i ribici koju je po tekstu Nine Pavlovića (po motivima bajke A.S. Puškina) režirala Vjera Vidov (Pozorište lutaka Niš igraće je 16. novembra u 17 i 19 sati, pa na kraju takmičarskog programa Jednobrki vitez, po tekstu Dejana Aleksića i u režiji Aleksandre Kovačević (Kraljevačko pozorište, 17. novembar u 17 i 19 časova.

Za kraj festivala predviđena je predstava u čast nagrađenih - Uobražena Margareta, po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića (Narodno pozorište Leskovac, 18. novembar u 17 i 19 časova.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Aleksandar Radulović, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Pirotu, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Moderator razgovora o predstavama biće Bojan Tasić, dramaturg iz Vranja.

Cena karte biće 300 dinara pojedinačno i 1.800 dinara za festivalski komplet.

Karte se mogu kupiti na blagajni pozorišta od utorka 31. oktobra, a onlajn će biti u prodaji od ponedeljka 6. novembra.

Festival organizuju Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i Pozorište Bora Stanković kao domaćin.

Najnovije vesti