Falsifikovani recepti na Kosovu: Šteta za budžet Srbije 46 miliona

Vranje - Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja Srbije potvrdio je saznanja Glasa Amerike o zloupotrebama sa prepisivinjem lekova u Domu zdravlja u Donjoj Gušterici na Kosovu i Metohiji.

Potvrđeno je da su četiri lekara ovog Doma zdravlja prepisali u periodu od 2019. do jula 2021. godine na ime 892 pacijenta 1.432 kutije injekcija Genotropin i Norditropin i da su svi ti recepti falsifikati.

Na ovaj način je kako navode iz Ministarstva zdravlja Srbije počinjeno više krivičnih dela i naneta šteta budžetu Republike Srbije u do sada utvrđenom iznosu od oko 46 miliona dinara.

Posle obraćanja kabinetu, Glasu Amerike stigao je odgovor Antikorupcijskog tima ministarstva u kojem se navodi da su tom timu "dostavljene prijave od roditelja u kojima navode da su u domu zdravlja Donja Gušterica zloupotrebljeni lični podaci njihove dece i u više navrata propisivani hormoni rasta - lekovi Genotropin i Norditropin sa dijagnozom E23.0 - patuljasti rast".

"Svi propisani eRecepti su falsifikati i na ovaj način izvršeno je više krivičnih dela i naneta šteta budžetu Republike Srbije u do sada utvrđenom iznosu od 45.936.830 dinara i pribavljena protivpravna imovinska korist licima koji su učestvovala u realizaciji propisivanja i preuzimanja lekova, fakturisanja i plaćanja po fakturama, i nakon prikupljene relevantne dokumentacije, krivičnu prijavu Ministarstvo zdravlja dostavlja Tužilaštvu na dalju nadležnost i Odluku", navela je u odgovoru Glasu Amerike Vesna Dimitrijević iz Antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Nevidljivi lekovi

Na spisku od 892 osobe na čija imena su prepisivani i podizani lekovi je i maloletni sin Dragane Krstić iz Gornje Gušterice. Njemu je u dva navrata prepisano po tri Genotropina. O svemu je pisanom izjavom obavestila Dom zdravlja u Donjoj Gušterici, Zavod za zdravstveno osiguranje u Gračanici i zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

"Pisala sam izjavu. Izjavila sam naravno da je moje dete skroz zdravo dete, da nema nikakve hronične bolesti, to je i logično, to ne može da se sakrije. Taj Genotropin mi nikada u životu nismo ni videli, niti čuli o njemu i mi sa naše strane nismo u nijednoj apoteci podigli. U zavodu sam isto bila, kod direktora zavoda. On kaže da je proces u toku, da ima, ne znam kako se to koristilo i šta", kazala je Krstićeva za Glas Amerike.

Direktor Republičkog fonda zavoda za zdravstveno osiguranje filijale u Gračanici Nenad Milić nije želeo pred kameru.

Za Glas Amerike je kratko rekao da je istraga u toku i da ne može ništa više da govori.

Glas Amerike se 25. avgusta 2021. godine obratio direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću u vezi sa ovim slučajem.

Pitan je da li je saznao detalje u vezi sa zloupotrebama pojedinih lekara u Domu zdravlja Donja Gušterica, šta je tačno u pitanju i kakav epilog očekuje?

Odgovori nisu dobijeni.

Lekovi Genotropin i Norditropin koriste se u terapiji kod osoba sa urođenim ili stečenim deficitom hormona rasta i nalaze se na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Izdaju se isključivo na lekarski recept, jer su zabeležene zloupotrebe uglavnom kod sportista i bodibildera.

Najnovije vesti