Evo programa za Dan grada Vranja

Maršom do Osatice pod nazivom Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine u nedelju 23. januara počeće obeležavanja Dana grada i 144. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka.

Na spomen obeležje hrabrim srpskim ratnicima u Osatici biće položeni venci i cveće, a na licu mesta planirano je obraćanje predsednika Skupštine grada Vranja Dejana Tričkovića.

Po tradiciji biće organizovani sportski susreti od utorka, 25. januara.

Narednog dana u Vranjskoj Banji biće održana svečana sednica Skupštine opštine.

U petak 28. januara, pored prijema za pripadnike 4. brigade Kopnene vojske, planirano je otvaranje izložbe Bez prošlosti nema budućnosti i proglašenje najboljih literarnih radova sa temom Vranje - Svedočanstva prošlosti, putokazi budućnosti.

Proglašenje najboljih u vranjskom sportu biće obavljeno u subotu 29. januara.

Istog dana, biće priređena izložba Legata Dragana Mininčića Cige i promocija kataloga.

U nedelju 30. januara planirana je promocija dvotomnog izdanja knjige Manastir Sveti Prohor Pčinjski - analitički inventar.

Na Dan oslobođenja Vranja od Turaka, u ponedeljak 31. januara, biće položeni venci na Spomenik Čika Mita.

Na svečanoj akademiji govoriće gradonačelnik Slobodan Milenković, koji će potom uručiti najviša gradska priznanja 31. januar.

Gradonačelnik Vranja sa saradnicima organizovaće prijem i za delegacije gradova i opština koje će prisustvovati obeležavanju 31. januara.

Oslobođenje

Šumadijski korpus i druge jedinice Srpske vojske oslobodili su Vranje 31. januara 1878. predvođeni generalom Jovanom Belimarkovićem.

Slavnu borbu nosila su nadanja i nepokolebljiva volja za životom bez ropstva koja je zbacila vekovne okove osmanlijskih osvajača. U naredbi svojim trupama ostale su zapisane reči generala Belimarkovića.

"Junaci moji, vi ste išli iz jedne pobede u drugu, veću i slavniju i najposle uveličali vaš rad pobedom pred Vranjem koja će ostati u istoriji ne samo Šumadijskog korpusa nego i cele srpske vojske, kao jedna od najsjajnijih, najslavnijih pobeda njenih", reči su generala Belimarkovića koje je izgovorio nakon oslobođenja Vranja.

Najnovije vesti