Evo ko su najozbiljniji kandidati za predsednika Osnovnog suda

Aleksandra Tošić Arsić, aktuelni v.d. predsednika, i Dragana Stanković Tasić najozbiljniji su kandidati za novog predsednika Osnovnog suda u Vranju.

Visoki savet sudstva (VSS), posle razgovora sa troje kandiata za vranjski sud, obelodanio je tzv. "prethodnu listu kandidata" prema kojoj su, posle obavljenih razgovora sa kandidatima u VSS, najviše završne ocene u vidu "petice" dobile Arsićeva i Tasićeva, dok je treći kandidat, takođe sudija vranjskog suda Dragan Mitić ocenjen završnom "četvorkom".

Kada je reč o "oceni rada" svo troje sudija, prema rang listi VSS, "izuzetno uspešno" obavlja svoj posao.

Razgovor i ocenjivanje kandidata prema proceduri prethode formiranju predloga VSS koji se upućuje Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

Reč je o troje dugogodišnjih, veoma iskusnih sudija.

Osnovni sud u Vranju bez predsednika je od marta 2019. kada je Stojadinu Stankoviću istekao mandat.

On je potom rešenjima predsednice Višeg suda u Vranju (Dragane Ilić Marković) postavljan za v.f. predsednika i produžavan mu je taj "mandat" sve do početka juna ove godine kada se iz ličnih razloga povukao sa te funkcije, kako je tada rekao za Vranje News, "iz zdravstvenih razloga".

Konkurs za izbor novog predsednika Osnovnog suda u Vranju najpre je raspisan u martu 2019.

Na tom konkursu protivkandidat Stojadinu Stankoviću bila je sudija Dragan Stanković Tasić.

Potom je novi konkurs za predsednika suda Visoki savet sudstva raspisao u martu ove godine, neposredno pre pandemije koronavirusa i bio je otvoren do 25. maja.

Godine 2014, kada je Stanković izabran za predsednika suda, konkurisalo je osmoro kandidata.

Predsednik se tada birao na mandat od 5 godina, bez mogućnosti reizbora.

Prema Zakonu o sudijama sada Narodna skupština bira predsednika suda, na predlog Visokog saveta sudstva.

Predsednik suda bira se na četiri godine i može još jednom biti izabran za predsednika istog suda.

ZAKONSKA PROCEDURA

Visoki savet sudstva (VSS) predlaže jednog kandidata za predsednika suda. Pre utvrđivanja predloga, VSS pribavlja mišljenje o prijavljenim kandidatima od sednice svih sudija suda za koji se predlaže izbor predsednika. Predsednika bira Narodna skupština Srbije, na predlog VSS. Predsednik suda bira se na četiri godine i može biti još jednom izabran za predsednika istog suda. Kad predsedniku suda prestane funkcija, predsednik neposredno višeg suda postavlja sudiju koji vrši funkciju predsednika dok novi predsednik suda ne stupi na funkciju, a najduže na šest meseci.

Najnovije vesti