Evo ko su dobitnici priznanja povodom Dana grada Vranja

Zdravstveni centar Vranje, Gradska apoteka i Zavod za javno zdravlje predloženi su za javna priznanja koja grad Vranje dodeljuje povodom 31. januara, dana oslobođenja.

Komisija za mandatno–imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanje Skupštine grada donela je predlog da se ove godine dodele tri javna priznanja pravnim licima.

Javno priznanje 31. januar, u vidu diplome, pripalo je Zdravstvenom centru u Vranju, zbog izuzetnog rezultata na unapređenju zdravstvene zaštite.

- Od pojave nultog slučaja zaraženog virusom Kovid 19 u našoj zemlji, na nivou ZC preduzete su maksimalne mere zaštite, kako pacijenata tako i svih zaposlenih, kao i mere dezinfekcije i stroge zabrane poseta svim službama bolnice.

Od početka pandemije do 12. januara, u zgradi ATD-a je pregledano 30.311 pacijenata, urađeno je 24.999 laboratorijskih analiza, 22.005 RTG snimaka, 6.102 PCR testa, 8.582 brza serološka testa iz krvi i 5.426 brzih antigenskih testova iz nazofaringelnog brisa.

U bolničkoj ambulanti Vranjske bolnice pregledano je 19.069 pacijenata.

Od samog početka, oformljena je i Kovid ambulanta za decu.

Imajući u vidu da je Zdravstveni centar Vranje od samog početka pandemije izazvane koronavirusom poštovao preporuke struke, Ministarstva zdravlja, Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije, kao i Kriznog štaba grada Vranja i time doprineo unapređenju zdravstvene zaštite tokom 2020. godine, Skupština grada Vranja dodeljuje Zdravstvenom centru Vranje Javno priznanje 31. januar - navodi se u obrazloženju.

Javno priznanje 31. januar u vidu diplome pripalo je i Zdravstvenoj ustanovi Apoteka Vranje zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i vanrednog izvršavanja zadataka za vreme vanrednog stanja i epidemije virusa Kovid 19.

- Apotekarska ustanova Vranje je tokom vanrednog stanja bila zadužena za snabdevenost lekovima, sredstvima za dezinfekciju i zaštitnom opremom, ne samo građana Pčinjskog okruga, već i javnih preduzeća, privatnih firmi i kompanija.

Apoteka Vranje je za vreme trajanja vanrednog stanja organizovala rad za najstarije građane u smeni od 4 do 7 časova, onim danima kada je to bilo dozvoljeno od strane Vlade Republike Srbije.

Nisu zaboravljeni ni pacijenti u razuđenim selima Okruga, tako da su dostavljani lekovi u selima Vlase i Kriva Feja, Korbevac, Rataje sa okolinom, Ristovac, Dubnica, Vrtogoš, Barelić.

Apoteka Vranje je tokom vanrednog stanja brinula i o ljudima na Kosovu i Metohiji.

Zbog deficitarnosti sredstava za dezinfekcij, Apoteka Vranje je proizvodila gelove i rastvore za dezinfekciju za potrebe građana Vranja.

Kako je dala izuzetne rezultate izvršavajući zadatke za vreme vanrednog stanja i epidemije virusom Kovid 19, Skupština grada Vranja dodeljuje joj Javno priznanje 31. Januar - piše u obrazloženju.

Javno priznanje 31. januar u vidu diplome pripalo je i Zavodu za javno zdravlje Vranje, zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i izvršavanja zadataka na planu zaštite i bezbednosti građana.

- Zavod za javno zdravlje Vranje svojom delatnošću pokriva teritoriju Pčinjskog okruga.

Na samom početku epidemije bio je jedina ustanova na teritoriji Okruga koja je uzimala briseve za PCR testiranje.

Krajem marta, otvaranjem Kovid ambulanti, ukazala se potreba za edukacijom kadrova iz domova zdravlja koji će raditi na uzimanju uzoraka za PCR testiranje, pa je ZZJZ Vranje edukovao 135 zdravstvenih radnika za uzorkovanje.

Od 6. marta 2020 godine do 12. januara 2021. godine uzet je ukupno 34.921 uzorak pacijenata za PCR i antigensko testiranje na SARS CoV2.

U toku epidemije izazvane virusom Kovid 19, ZZJZ Vranje je obavljao dezinfekciju životnog i radnog prostora po epidemiološkim indikacijama i po zahtevima.

Na teritoriji grada Vranja urađena je dezinfekcija 161.555 kvadrata zatvorenog prostora u cilju suzbijanja epidemije.

Obzirom da je Zavod za javno zdravlje Vranje, dao izuzetne rezultate zalaganjem, organizovanjem i izvršavanjem zadataka na planu zaštite i bezbednosti građana, Skupština grada Vranja dodeljuje Zavodu za javno zdravlje Vranje Javno priznanje 31. januar - navodi se između ostalog u obrazloženju Komisije za mandatno–imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanje.

Predlog Odluke o dodeli javnih priznanja 31. januar biće na dnevnom redu Skupštine grada Vranja u ponedeljak 25. januara.

Najnovije vesti