Evo kako je bilo na slavi u Manastiru Sveti Stefan FOTO

U Manastiru Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana, u Gornjem Žapskom kod Vranja, 9. januara, na treći dan Roždestva Hristovog i na dan kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Stefana, Božjeg ugodnika i prvog stradalnika za hrišćansku veru, episkop vranjski Pahomije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju.

Episkopu su sasluživali sveštenoslužitelji Eparhije vranjske, kao i gostujući sveštenoslužitelji iz niške eparhije.

- I ove godine, kao i ranije, sakupio se veći broj vernika u ovoj drevnoj svetinji, da proslave onoga koga Gospod proslavi u sili i slavi, jer je Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan život svoj položio za Hrista, braneći i ispovedajući veru hrišćansku pred onima koji raspeše Gospoda - navode iz Eparhije vranjske.

Mnogi od prisutnih u manastiru "pričestili su se Svetim tajnama Isusa Hrista".

- Za vreme pričešćivanja sveštenoslužitelja, nadahnutom i ukrepljujućom besedom se obratio vojni sveštenik protonamesnik Vedran Kostić, tumačeći pročitano Jevanđelje i govoreći o načinu podražavanja svetima kao što je upravo Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan.

U toku liturgije episkop Pahomije obavio je čin blagosiljanja slavskog kolača i koljiva.

Potom se obratio besedom kazavši da je ova godina, godina jubileja 950 godina Manastira Prohor Pčinjski.

Govorio je i o tome da vernici "trebaju uzeti molitvenog učešća u sabranjima koja se organizuju, za verni narod naš i svetinje u Crnoj Gori".

Po završetku liturgije organizovana je slavska trpeza ljubavi za sve prisutne koje su sa ljubavlju pripremile monahinje ove svete obitelji sa igumanijom Jefremijom na čelu.

Najnovije vesti