Evo kako je bilo na slavi u Manastiru Prohor Pčinjski FOTO

Proslava Prepodobnog Prohora Pčinjskog, u istoimenom manastiru, počela je u navečerje praznika, 31. oktobra 2019. godine svenoćnim bdenijem koje je služio episkop vranjski Pahomije, uz sasluženje sveštenoslužitelja Eparhije vranjske i gostiju iz drugih Eparhija SPC.

Bdeniju je prisustvovao i arhiepiskop ohridski Jovan.

Na sam dan praznika svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop bregalnički Marko, uz sasluženje episkopa stobijskog Davida i domaćina episkopa vranjskog Pahomija, kao i sveštenoslužitelja Eparhije vranjske i gostiju iz drugih Eparhija SPC.

Liturgiji je prisustvovao i arhiepiskop ohridski Jovan, a za pevnicom pojale monahinje iz svih manastira vranjske eparhije.

- Blagodat Svetoga Duha sabrala je mnoštvo naroda u prepunom hramu manastira, molitvama milog nam Svetog starca Prohora.

Mnogi od prisutnih su se pričestili Svetim Tajnama Hristovim - navode iz eparhije.

Pored mnoštva naroda, liturgiji su prisustvovali zamenik direktora Uprave za crkve i verske zajednice Branko Borić, predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković, predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić, komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa sa saradnicima, predstavnici institucija, organizacija i udruženja iz Pčinjskog okruga.

- U toku liturgije nadahnutom i ukrepljujućom besedom obratio se arhiepiskop Jovan, govoreći o Prepodobnom Prohoru Pčinjskom i sve prisutne napajao duhovnim rečima kao medotočnim kapljama meda - navode iz Eparhije vranjske.

Na kraju liturgije organizovana je svečana litija oko manastirskog hrama.

Episkop Marko obavio je čin blagosiljanja slavskih kolača i koljiva koje su za ovu priliku pripremili kumovi Staniša Cvetković iz sela Božinjevca kod Bujanovca i Vlasta Stojilković iz sela Sveta Petka kod Klenika.

Prisutnima se kratkom besedom obratio i episkop Pahomije, čestitajući manastirsku slavu bratstvu manastira, kumovima slave i svima prisutnima, zahvalivši se episkopima Jovanu, Marku i Davidu što su svojim prisustvom "uveličali ovo toržestveno i molitveno sabranje".

Episkop Pahomije je ujedno i najavio da ova drevna svetinja sledeće godine obeležava jubilej - 950 godina svoga postojanja, ukazavši i o potrebi da se isti "obeleži na dostojanstven način".

Po završetku liturgije, organizovana je trpeza ljubavi koju su za ovu priliku pripremili bratstvo manastira, na čelu sa namesnikom manastira arhimandritom mr Metodijem (Markovićem), kumovi slave i pripadnici 4. brigade Kopnene vojske.

ČUDOTVORAC PROHOR

Sveti otac Prohor od rane mladosti skloni se od sveta i sujetljivosti. U postu i znoju trudno se napreza, dokle dušu diže i s Bogom je veza. Zverovi mu šumski drugovi bejahu, angeli ga svetli samotnog čuvahu. Svetitelji Božji divljahu se njemu, jer ih sveti Prohor dostiže u svemu. A Gospod mu dade blagodat obilnu, vlast nad demonima, veliku i silnu. Moć nad bolestima i raznim mukama, da tužnim pomaže svojim molitvama. Trudovima Prohor nebesa prisvoji, i nebesnog carstva on se udostoji. Udostoji sebe i drugim pomaže, da u carstvo dođu, koji carstvo traže. On prolazno baci i večno prihvati, dragoceno blago – malom cenom plati. Čudotvorac Prohor u nebeskom Raju, u nebeskom sada sav se blista sjaju. I pomaže one, koji mu se mole, Koji Hrista Boga veruju i vole. Naš bogomspasavani kraj, Pčinjski okrug, iznedrio je mnoge učene i znamenite ljude i eminentne ličnosti koje su obeležile tok istorije, kako države, tako i samog našeg kraja. Zbog mnogih od njih, Gospodu bi trebalo zahvaljivati što nam ih je dao i njihova nam dela ostavio, naročito zbog onih ljudi koji su se svojim životom prosvetlili i udostojili slave Božije, ugodivši Njemu i postavši naši posrednici pred Prestolom Gospoda Svedržitelja. Jedan od njih, zbog koga zaista možemo reći da je Gospod divan u svetima Svojim, je i - Prepodobni Prohor Pčinjski - jedan od najstarijih u diptihu Svetih Srba, jedini mirotočac u našoj pomesnoj Crkvi, čije mošti mirotoče i počivaju u manastiru upravo njemu posvećenom - najstarijem manastiru u SPC, koji sledeće godine obeležava 950 godina svoga postojanja.

Izvor: Eparhija vranjska

Najnovije vesti