Evo kako će od ponedeljka funkcionisati privreda

Gradski štab za vanredne situacije u Vranju preporučio je svim privrednim subjektima, posebno onima koji se bave proizvodnjom, da od ponedeljka 27. aprila nastave rad punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

Reč je o merama kojima se prvenstveno osigurava bezbednost zaposlenih i korisnika usluga.

Na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije Gradski štab usvojio je još niz preporuka i mera koje se odnose na rad privrednih subjekata na području Vranja, a preventivne mere podrazumevaju organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije.

- Fizički razmak među zaposlenima (tzv. fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora mora biti na način da se izbegne direktan kontakt između lica kad god to priroda posla dozvoljava.

Obavezna je dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom - hlornim preparatima, preparatima sa minimalno 70 procenta alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom).

Obavezna je zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije, kao i korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica, ali i dezinfekcija nogu i ruku svih osoba koje ulaze u poslovni prostor.

Nalaže se često provetravanje svih prostorija, kao i redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija.

U slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma - kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja - COVID ambulanti.

Potrebno je sprovesti i sve druge zaštitine mere kojima se ne remeti proces rada, odnosno proizvodnje, uz obezbeđenje sigurnosti svih lica - navodi se u preprukama Gradskog štaba za vanredne situacije.

Najnovije vesti