Evo kad stižu pare za građane, penzionere i privredu

Vranje - Prethodnim ekonomskih merama za pomoć privredi i građanima od šest milijardi evra država će pridružiti nove 2,5 milijarde, pišu Večernje novosti.

Punoletni državljani će ovoga puta dobiti dve jednokratne pomoći od po 30 evra, a penzioneri po dodatnih 50 evra.

Uz to, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće tri puta po 50 odsto minimalca, što je za svakog zaposlenog po 48.000 dinara, a još se razmatra primena mere i na velika preduzeća.

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da firme isplatu pomoći za minimalne zarade mogu da očekuju od 1. aprila, a građani jednokratni dodatak od 30 evra - u maju i novembru.

Prevoznici u drumskom saobraćaju dobiće 600 evra mesečno po autobusu u narednih pola godine.

Novim paketom podrške tako su predviđene četiri grupe mera, od kojih je prva direktna podrška privatnom sektoru.

Od države bi minimalac za sada dobilo oko 1,2 miliona ljudi, a novčanu pomoć 1.695.067 penzionera, koliko ih je u evidenciji PIO fonda iz novembra prošle godine.

Iz Ministarstva finansija kažu da će se mera jednokratne pomoći ostvarivati na isti način kao prošle godine za 100 evra.

Svi punoletni državljani Srbije, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u našoj zemlji, moći će da se prijave putem kontakt-centra ili internetom putem sajta uprave za trezor za isplatu dvokratne novčane pomoći u iznosu od ukupno 60 evra.

Očekuje se da automatski novac na račun legne penzionerima i primaocima socijalne pomoći, dok će ostali po 30 evra dobiti krajem maja.

Kao i prošlog maja i sada će prilikom prijavljivanja biti neophodni broj važeće lične karte i matični broj, ime banke u kojoj je račun.

Ako se bude prijavljivalo preko kontakt-centra, mogao bi ponovo biti u opticaju broj telefona 0800 101 100.

Najnovije vesti