Evo detalja o festivalu Zlatni puž u Vranju i kompletnog programa

Vranjska Javna ustanova Škola animiranog filma (ŠAF) organizovaće 7. Svetski festival dečjeg animiranog filma Zlatni puž 2021, koji će se održati od 13. do 17. septembra u Vranju.

Za festival su bila prijavljena 1.723 filma iz 101 države sveta.

Za kategoriju dece do 15 godina starosti (Small Snail) prijavljeno je 70 odsto od ukupnog broja, a ostatak za kategoriju dece i mladih od 15 do 19 godina starosti (Big Snail).

Najveći broj prijavljenih filmova bio je iz Indije (230), slede Iran (213), SAD (109) i Rusija (77).

Filmovi su se prijavljivali preko filmskih platformi, neposrednim kontaktom elektronskom poštom i preko društvenih mreža.

"Broj prijavljenih filmova raste iz godinu u godinu što nama kao organizatorima veoma imponuje", navode iz vranjskog ŠAF-a.

Selekciona komisija festivala pregledala je sve prispele filmove tokom juna i početkom jula i zvaničan program festivala selektovala 39 filmova u kategoriji Small Snail i 31 u kategoriji Big Snail.

Filmovi će biti raspoređeni u četiri zvanične projekcije.

Žiri festivala radiće u sastavu Nitin Donde (Indija), Kuzman Kuzmanovski (Makedonija) i Nikola Majdak Junior (Srbija).

"Član žirija iz Indije neće dolaziti u Srbiju jer je ceo festival baziran na gostima iz Srbije i okruženja zbog epidemiološke situacije.

Očekujemo goste iz Makedonije i Srbije (Sremski Karlovci, Jagodina, Gornji Milanovac i Bosilegrad)", navode iz ŠAF-a.

Na festivalu Zlatni puž 2021 dodeliće se nagrade prvo, drugo i treće mesto u obe kategorije, Grand Prix za najbolji film prikazan na festivalu, diplomu Nikola Majdak kao i specijalne diplome za segmente filmova za koje se žiri odluči.

Prateći program

U okviru pratećeg programa festivala biće upriličena prezentacija AWG-a (Asifa workshop group) projekta iz 2019/20 godine. Asifa je međunarodno udruženje animatora iz čitavog sveta i pod pokroviteljstvom je Uneska. Odeljak Asife koji okuplja radionice animacije koje se bave decom i mladima (AWG) svake godine organizuje internacionalni projekte. Radionice širom sveta, uključujući i ŠAF Vranje, rade filmove na zadatu temu ili muziku a u postprodukciji se dobije interesantan omnibus sačinjen od različitih tehnika animacije, pristupa u radu, likovnosti. Ove godine ćemo imati prezentaciju AWG-a, njihovog rada sa projekcijom poslednjeg projekta gde su učesnici predstavljali svoju nacionalnu kuhinju. ŠAF Vranje je učestvovao sa filmom "Kuvanje tarane". Partnerstvo koje je ostvareno sa “Madrese Short Film Festival” iz Teherana osim dugoročne saradnje na internacionalnim projektima podrazumeva i predstavljanje ovog festivala u delu pratećeg programa Zlatnog puža 2021. Predstavnici festivala iz Teherana su odabrali nagrađene filmove iz više edicija njihovog festivala koji će biti prikazani u Vranju.

"Postoje planovi da deca, mladi i njihovi mentori budu gosti na našoj Internacionalnoj radionici koja će se održati 2022. godine.

Na našu veliku žalost zbog pandemije Kovid 19 nećemo imati inostrane goste osim Makedonaca.

Zanimljivo je da budžet ove godine to dozvoljava, ali jedan malecki virus to onemogućava.

Festival će se ove godine bazirati na deci, mladima, mentorima, organizatorima festivala i udruženjima iz Srbije koji se bave animiranim filmom, kratkim filmom i organizuju slične festivale poput Zlatnog puža.

Nadamo se da se situacija sa koronom neće dodatno pogoršavati kako bi se festival održao makar i u ovakvom, skraćenom obliku.

Žao nam je što nećemo imati prateći program festivala kao što su tradicionalna radionica animacije sa decom i mladima, tribine, konferencije, izlet, druženja, što formalna što neformalna, navode organizatori.

Festival Zlatni puž u Vranju organizuje filma uz podršku grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije vesti