EU investira u razvoj poslovne infrastrukture u Vranju

Evropska unija (EU) će u okviru sveukupne podrške od 9,6 miliona evra razvoju infrastrukture preko razvojnog programa EU PRO podržati sa više od 4,8 miliona evra realizaciju 21 projekta za unapređenje poslovne infrastrukture, izmežu ostalog i u Vranju.

Našem gradu je odobren projekat izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju multimedijskog biznis centra, koji je uradilo Odeljenje za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave.

Projektnim predlogom je obuhvaćena izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju nekadašnjeg Doma kulture.

Novo projektno - tehničko rešenje će predvideti savremene multimedijske – biznis sadržaje, sa posebnim osvrtom na stvaranje tehničkih uslova za razvoj turizma, posebno kongresnog i kulturnog.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 25. aprila do 11. juna 2018. godine pristiglo je 18 aplikacija od kojih je Upravni odbor odobrio 12 projekata, koje će EU finansirati sa ukupno 274.695 evra.

Projekti će, osim u Vranju, biti sprovedeni i u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Čačku, Doljevcu, Knjaževcu, Kragujevcu, Kraljevu, Kučevu, Nišu, Smederevu, Topoli.

Oni će omogućiti uspostavljanje i poslovanje industrijskih zona i tehnoloških parkova, unapređenje rada biznis inkubatora, startap, kongresnih i centara za obuku, kao i razvoj poljoprivrede.

Lokalne samouprave će učestvovati u finansiranju ovih inicijativa sa ukupno 130.891 evra.

Projekti će biti sprovedeni u lokalnim samoupravama južne Srbije sa ciljem da se poboljša konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija.

Podrška Evropske unije stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje obuhvata i izdradu projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za širenje poslovne infrastrukture. Evropska unija kroz podršku ovim projektima doprinosi poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, jačajući konkurentnost i stvarajući uslove za postizanje boljih ekonomskih rezultata. Očekuje se da ovi projekti doprinesu realizaciji najmanje 20 novih investicija i otvaranju oko 1.600 novih radnih mesta.

Od odobrenih sredstava putem javnog poziva koji je bio otvoren od 25. aprila do 11. juna ove godine, 4,5 miliona evra je opredeljeno za realizaciju devet projekata poslovne infrastrukture.

Oni će biti realizovani u Bojniku, Kragujevcu, Paraćinu, Priboju, Smederevu, Sokobanji Svilajncu, Šapcu i Užicu.

Projekti podrazumevaju infrastrukturno opremanje industrijskih zona, odnosno izgradnju pristupnih puteva, unapređenje ili izgradnju komunalne i turističke infrastrukture.

Na taj način unaprediće se investicioni potencijal ovih lokalnih samouprava, kroz saradnju sa zainteresovanim investitorima, a sve s ciljem ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta.

Projekte će sufinansirati lokalne samouprave, i to u vrednosti od 905.392 evra, tako da sveukupno ulaganje u razvoj poslovne infrastrukture iznosi 5,5 miliona evra.

Najnovije vesti