EU donirala 260 klupa i 580 stolica OŠ Radoje Domanović

Predstavnici Delegacije Evropske unije, u petak su tokom posete Vranju obišli OŠ Radoje Domanović, koja je dobila je novu opremu, stolove, stolice, računarsku i sportsku opremu, kao i didaktički materijal, nabavljenu zahvaljujući sredstvima EU.

Direktor škole Nenad Stefanović zahvalio se šefu Delegacije EU u Srbiji, Nikolasu Bizelu i gradonačelniku Vranja Slobodanu Milenkoviću na vrednoj donaciji, zahvaljujući kojoj ova škola znatno bolje funkcioniše.

- Donirano je 260 klupa, 580 stolica, 24 katedre za nastavnike i profesore, sportski rekviziti, lap top računari i didaktički materijal.

Trudićemo se da budemo u budućnosti još bolji, a kada završimo rekonstrukciju škole u septembru, ovo će biti jedna od najboljih ustanova na jugu Srbije - istakao je Stefanović.

Gradonačelnik Milenković istakao je da škola predstavlja primer uspešne integracije migranata na njihovoj balkanskoj ruti.

- Na zajedničkom sastanku sa šefom Delegacije EU, došli smo do zaključka da je neophodna pravilna integracija migranata i da u tom procesu mora da bude uključeno i lokalno stanovništvo.

Ova škola je pravi primer za to.

Sva donacija ostaće našoj deci i nakon završetka migrantske krize - kazao je Milenković i zahvalio predstavnicima EU za sve projekte koji su do sada realizovani sa lokalnom samoupravom.

Ovo je, prema njegovim rečima, "samo jedan od projekata donacije širokog spektra, obrazovnog, zdravstvenog, kulturnog i ekonomskog sadržaja".

- Siguran sam da će i u budućnosti saradnja biti isto ovako uspešna i plodonosna - naglasio je Milenković.

Šef Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel, istakao je da EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete i pruže potrebne obrazovne usluge, i to ne samo migranata, već celokupne lokalne zajednice.

- Tako ćemo doprineti pojačanju i većoj efikasnosti obrazovnog sistema u Srbiji.

Ova škola je u septembru 2017. godine zajedno sa lokalnom decom upisala i dvanaestoro dece migranata.

Danas njih osmoro pohađaju nastavu sa ostalima u učionicama u kojima su nove školske klupe i stolice, kao i u moderno opremljenom informatičkom kabinetu - rekao je Bizel i dodao da je EU donirala ovoj školi i računarsku opremu i potreban didaktički materijal.

OŠ Radoje Domanović svoje prve đake sa Bliskog istoka primila je septembra prošle godine.

U petak je proslavila 47 godina postojanja.

Najnovije vesti