Elektorski izbori za Nacionalni savet Albanaca 7. maja

Vranje - Izbori za petnaest članova sastava Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), odlukom ministra za ljudska i manjinska prava Tomislava Žigmanova, biće održani 7. maja, saopšteno je iz Privremenog organa u Bujanovcu.

Sprovešće se po elektorskom sistemu - svaki učesnik elektorske skupštine kako bi učestvovao u glasanju moraće da sakupi najmanje trideset verifikovanih potpisa građana upisanih u Poseban birački spisak albanske nacionalne manjine.

Poslednjih dana predstavnici ministarstva imali su razgovore sa članovima Privremenog organa u vezi sa adekvatnom pripremom elektorske izborne skupštine za novi sastav NSA.

Na izborima za NSA održanim novembra 2022, po pet mandata osvojili su Partija za demokratsko delovanje (PDD) i Demokratska alternativa (DA), po dva Demokratska partija (DP) i Pokret za demokratski prigres (PDP), a jedan Demokratska partija Albanaca (DPA).

Nakon što je probijen rok za imenovanje predsednika i drugih funkcionera NSA, poništeno je prethodno glasanje, imenovan privremeni organ i raspisani novi izbori.

Najnovije vesti