Ekremov album na šestom mestu najboljih koji su nenadano zablistali

Vranje - Album trubača iz Vranjske Banje Ekrema Sajdića "Rivers of happines" uvršten je, po izboru britaskog portala "Songlines", na šesto mesto među najbolja 24 muzička CD izdanja koji su se pojavili na britanskom muzičkom tržištu u ovom veku.

Izbor je napravljen među albumima koji su prema muzičkom dometu zavređivali svaku pažnju, ali su zahvaljujući nekim okolnostima i nedovoljnoj promociji ostali "ispod radara".

- Svi sa liste imaju dragoceni album, nešto na što biste mogli naleteti sasvim slučajno i što tada postaje jedno od vaših najdražih muzičkih izdanja.

Vreme je da ovi skriveni dragulji zasijaju - navedeno je u obrazloženju.

Album "Ekrem i Gipsi Groovz" - "Rivers of happines" (Enja Records, 2002) nakon izdavanja privukao je nedvoljnu pažnju.

- Čudno, smatrajući da je to izvanredno muziciranje i oduševljenje "balkanskim mesingom" tada bilo na vrhuncu.

Ovo je balkanski med u njegovom najsporijem i najseksepilnijem; ovde muzika koja dolazi od južnog srpskog tradicionalnog orkestra ima jezivo, turobno raspoloženje, reflektirajuća je i atmosferska.

Istaknuti jugoslovenski trubač Duško Gojković priveden je da se pridruži sesiji (Balkan Groovz), kao i indijski perkusionista Ramesh Shotham; oboje doprinose svirki bez prenaglašavanja.

Ekremova žalosna truba sugeriše umorni balkanski bluz.

Izvrsno snimljen, svaki od 12 zapisa poseduje zapanjujući identitet - navodi se u obrazloženju.

Orkestar Ekrema Sajdića bio je najbolji u Guči 1998. godine, a Ekrem Sajdić jedan je od najtalentovanijih trubača koji se pojavio na krajnjem jugu Srbije u poslednjih nekoliko decenija.

DUŠKOVO SEĆANJE NA EKREMA I EKIPU

- Došao je Ekrem u Kolarac, objasnim mu da producent hoće da me snima kako sviram s njima, a oni da me prate. Pitam, hoće doći ovamo u Minhen? Ne, to ne valja – čim je strano, odmah su "ukrućeni". U Beograd? Ne, i to im je veliki grad. Hoće tamo gde mirišu ćevapi. I odem u Vranje, proveli smo nekoliko dana tamo. Prvog dana bilo je malo kruto, snimali smo u kući Bore Stankovića. Oni stanu u krug i sviraju. Nešto mi usna nije bila u redu, sviramo, završimo, odjedanput tišina u krugu; pored mene Ekrem s njegovom trubicom, okrene se, da mi ruku pa mi kaže: "Gosin profesore, bata Dule – sad si naš." Primaju me u pleme!

(Duško Gojković, iz intervjua za "Vreme" u avgustu 2015)

Najnovije vesti