Ekološki ustanak: Niko ne upozorava Vranjance da zimi dišu veoma zagađen vazduh

Iz Ekološkog ustanka u Vranju saopšteno je u ponedeljak da ovaj pokret, koji je nedavno uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja JP Novi dom u Vranju, od direktora Gorana Petrovića "nije dobio odgovor na ključno pitanje - sa koliko procenata će biti učešće u grejanju mazuta, lož ulja i drvne biomase u Vranju u narednom periodu.

"Kao po običaju, ne izveštavaju nas na pravi način, već umotano u oblandu.

Takođe, u odgovoru se navodi kako JP dva puta godišnje obavlja merenje zagađujućih materija koje nastaju sagorevanjem prljavih energenata, mazuta i lož ulja.

Merenjima su utvrdili da je zagađenje u granicama dozvoljenim zakonom.

To znači da Vranjanci i Vranjanke, po njihovim merenjima, dišu kvalitetan vazduh tokom grejne sezone", navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka koje je potpisao Dragan Antić.

Iz Ekološkog ustanka u tekstu saopštenja podsećaju građane da predstavnici javnog sektora i lokalnih organa "ne mere koncentraciju PM čestica po metru kubnom vazduha".

"To radimo mi građani, zahvaljujući tome što smo nabavili 10 uređaja i rasporedili ih širom grada.

Podaci pokazuju da je vazduh u Vranju tokom grejne sezone prekomerno zagađen PM česticama od novembra do marta, i to u količinama koje su 10 pa i više puta veće od dozvoljenih.

Lokalna samouprava, po zakonu svaki put mora da obavesti stanovništvo na opasnost od zagađujućih materija u vazduhu, što ne čini.

Nema merenja, nema ni zagađenja.

Na kraju, još jednom podsećamo na obećanja gradonačelnika Slobodana Milenkovića (u ostavci po naređenju Vučića) i Gorana Petrovića da će se Vranje ove grejne sezone 2023/24. godine grejati ekološki čistijim energentima - drvnom biomasom i gasom.

Odgovor na pitanje koliko je procentualno učešće ekološki prihvatljivih energenata nismo dobili", konstatuje se na kraju saopštenja.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...