Edukacija u ZC: Sestrinski fakultet za medicinske sestre

U okviru kontinuirane medicinske edukacije, u Zdravstvenom centru Vranje održano je predavanje na temu „Sestrinske intervencije pri endoskopskim pregledima“, akreditovano sa 5 bodova za medicinske sestre i zdravstvene tehničare u organizaciji Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije.

Zdravstveni centar Vranje posetili su i sa medicinskim sestrama i zdravstvenim tehničarima (koji su se predavanjima odazvali u velikom broju) razgovarali doktor medicinskih nauka i načelnica kabineta direktora Kliničkog centra Niš Snežana Miljković, Nebojša Vacić, predsednik Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije, te Zoran Ilić, predsednik gradskog sindikata Nezavisnost za Niš.

Dr Snežana Miljković je kandidatkinja za predsednicu Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije na izborima održanim 17. juna ove godine za saziv Skupštine čija je regularnost pod sumnjom i rešava se na Ustavnom sudu, u svom obraćanju istakla je važnost profesije, ali i svakodnevne teškoće sa kojima se zaposleni susreću u svom radu.

Potencirala je važnost obrazovanja za profesionalce u ovom poslu.

- Sestrama je neophodan njihov „sestrinski“ fakultet.

One moraju da imaju sopstveno obrazovanje, kao i mogućnost da se obrazuju do najviših nivoa.

Srbija mora da ima fakultet za zdravstvenu negu, kao što ga ima Slovenija i druge zemlje u okruženju.

Prostora za unapređenje profesije ima i to je pre svega priznavanje stečenih diploma, izrada Strategije razvoja sestrinstva, adekvatna isplata zarada za prekovremeni rad i poboljšanje uslova rada - rekla je Miljkovićeva.

Nebojša Vacić je napomenuo da za medicinske sestre i zdravstvene tehničare imperativ treba da bude učestvovanje na eminetnim internacionalnim kongresima u zemlji i inostranstvu, dok je Zoran Ilić istakao da medicinske sestre i zdravstveni tehničari treba da idu u korak sa reformama zdravstvenih centara gde će se kao način za obračun zarada koristiti platne grupe i platni razredi kao i principi dijagnostičkih metoda.

Najnovije vesti