Edukacija đaka u sklopu Evropske nedelja prevencije raka grlića materice

U Zdravstvenom centru (ZC) Vranje, odnosno službama Domu zdravlja, u periodu od 20. do 26. januara biće primarne zdravstveno preventivne i promotivne aktivnosti u sklopu četrnaeste Evropske nedelja prevencije raka grlića materice.

U koordinaciji sa Centrom za pružanje preventivnih zdravstvenih usluga sa Polivalentnom patronažom ona se u Vranju održava pod sloganom "Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice".

Ovim povodom u ponedeljak će se u prostorijama Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom za zdravstvene radnike i saradnike organizovati stručni sastanak i tribina na temu "Prevencija karcinoma grlića materice", uz podršku i učešće partnerskih organizacija - Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta, Medicinske škole dr Izabel Emsli Haton i zdravstvenih radnika.

- Akcija se organizuje s ciljem skretanja pažnje na jednu od najpreventabilnijih malignih bolesti i u isto vreme najčešće polno prenosivu bolest karcinom grlića materice od koga bi obolevanje, a samim tim i umiranje moglo da se smanji za čak 80 odsto, uz dobro organizovan program skrininga koji ima za cilj otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi uz pomoć jednostavnih, lako dostupnih i efikasnih preventivnih metoda - poručuju iz ZC Vranje.

Plan je da se pozovu sve žene "da stalno misle na svoje reproduktivno zdravlje".

- A da samo jedan dan u godini odaberu za odlazak kod izabranog ginekologa kako bi uradile preventivni ginekološki pregled u okviru koga će biti dovoljan "Minut za sigurnost" za uzimanje brisa sa grlića materice odnosno PAP-a test uz pomoć koga je moguće blagovremeno otkriti atipične promene na grliću materice koje ukoliko se ne otkriju na vreme i ne uklone mogu prerasti u karcinom grlića materice.

Kako u osnovi ove bolesti leži infekcija HPV (Humanim papiloma virusom) koja se prenosi direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom najčešće seksualnim putem i predstavlja jednu od najčešćih seksualno prenosivih infekcija najefikasniji pristup bi bila primarna prevencija koja podrazumeva mere radi sprečavanje kontakta sa samim virusom (zdravstvena edukacija i vakcinacija).

U nastavku akcije, 23. janaura u Gimnaziji Bora Stanković od 12.30 časova za učenike i nastavno osoblje biće održano predavanje dr Dragana Pešića i tribina na temu "Zaštita reproduktivnog zdravlja i prevencija karcinoma grlića materice".

- Mladima će biti skrenuta posebna pažnja da ih u periodu puberteta i adolescencije vrebaju mnoge opasnosti za nastanak poremećaja reproduktivnog zdravlja, i da samo jedan seksualni odnos pa makar to bio i prvi bez zaštite može za posledicu imati ili neželjenu trudnoću ili polno-prenosive bolesti.

Svima će biti podeljen zdravstveno-edukativni materijal u vezi zdravih stilova života i prevencije malignih bolesti (skrininga) sa posebnim akcentom na prevenciju karcinoma grlića materice - navode iz ZC Vranje.

Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom će partnerski sa Crveni krstom Vranje, Zavodom za javno zdravlje Vranje i Medicinskom školom dr Izabel Emsli Haton tokom cele godine, a ne samo tokom ove nedelje na području grada "raditi na kontinuiranoj edukaciji školske omladine o zaštiti reproduktivnog zdravlja i prevenciji polno prenosivih bolesti uz podelu zdravstveno-edukativanog materijala u vidu postera, brošura, agitki i flajera".

Najnovije vesti