Dveri: Strah od migranata u nekim delovima Vranja raste

Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri u Vranju sa žaljenjem je u četvrtak konstatovao da su "počela da se obistinjuju upozorenja koja je ovaj pokret uputio javnosti" u vezi sa boravkom migranata u Vranju.

- Kada smo marta 2017. godine pokrenuli peticiju protiv otvaranja Centra za migrante u Motelu Vranje bili smo jedni od retkih koji su otvoreno govorili o potencijalnim problemima ukoliko migranti budu smešteni na neodređeno vreme, bez odgovarajućih bezbedonosnih mera, u neposrednoj blizini naseljenih mesta.

Govorili smo tada, a i sad ponavljamo da smo kao narod koji je i sam preživeo zbegove i migracije dužni da pomognemo svakome koga muka natera da preko naše zemlje potraži bolji život za sebe i svoju porodicu.

Ali, činjenica je da na duže staze migranti nisu naš problem i da im treba omogućiti da u što kraćem roku nastave svoj put ili ih vratiti u zemlju iz koje su došli kod nas.

Jer, realno, njihovi životi nisu u opasnosti ni u Makedoniji, ni u Grčkoj, ni u Turskoj - navodi se u saopštenju Dveri Vranja.

U tekstu se dodaje da "država Srbija nije odgovorna za ratove koje su zapadne zemlje prouzrokovale u državama odakle migranti dolaze, niti oni žele da se trajno nasele u Srbiji".

- Međutim, zbog potrebe naše vlasti da se dodvori zemljama EU i zbog pohlepe pojedinaca koji su uzeli ogroman novac od raznih evropskih fondacija, krenulo se sa otvaranjem migrantskih centara po Srbiji.

Svuda gde su otvarani ovi centri dolazilo je do incidenata poput ovih koji se poslednjih dana dešavaju u Vranju, a biće ih sve više.

Svesni smo da nisu svi migranti teroristi i podržavamo sve projekte koji imaju za cilj da se deci migrantima boravak u Srbiji olakša i ulepša.

Međutim, dovoljno je par izolovanih incidenata da bi građani počeli da osećaju strah i nesigurnost, a to se upravo dešava u donjem delu grada Vranja gde čujemo da su naši sugrađani sve više zabrinuti za bezbednost svojih porodica i da ne smeju da puštaju svoju decu van kuće u večernjim časovima.

Bez obzira da li je taj strah opravdan ili ne, nama naši građani uvek moraju biti na prvom mestu.

GrO Dveri u Vranju iz tog razloga poziva nadležne organe da izmeste migrante iz Motela Vranje ili da uvedu odgovarajuće bezbedonosne mere koje bi sprečili dalje incidente i omogućili da se život naših sugrađana u donjem delu grada vrati u normalu - navodi se u saopštenju GrO Dveri Vranja.

Polno uznemiravanje?

Prošlog petka uveče ispred jedne prodavnice u Donjem Vranja dogodio se incident u kome je jedan od migranata, koji boravi u prihvatnom centru u Vranju, navodno polno uznemiravao maloletnu devojčicu (13). Majka maloletne devojčice izjavila je da je jedan iz grupe migranata koji su trgovali u prodavnici pokušao da njenu ćerku polno uznemiri.

Najnovije vesti