Dveri: Otvaranje pozorišta ili promocija jedne političke partije

Srpski pokret Dveri u Vranju saopštio je u petak da je svečanost otvaranja obnovljenog Pozorišta Bora Stanković "već ispolitizovana time što se otvaranje pozorišta pretvara u veliku promociju jedne političke stranke".

- Naime, prema najavama, glavne zvezde otvaranja neće biti oni koji to najviše zaslužuju, a to su glumci.

Vranjskim glumcima je čak uskraćena čast da svojom premijerom otvore novu pozorišnu scenu, već će to učiniti glumci Narodnog pozorišta iz Beograda.

A, sva je prilika da će glavna zvezda otvaranja biti najveći glumac i prvi doajen srpskog političkog rijaliti pozorišta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično.

Sa sve najnovijom perjanicom SNS-a, premijerkom Anom Brnabić - navode iz Dveri.

Iz Dveri, kaže se u saopštenju, osećaju potrebu "da naprave malu retrospektivu događaja koji su doveli do ovog velikog dana".

- Zgrada Pozorišta Bora Stanković u Vranju uništena je jula 2012. godine u podmetnutom požaru, koji je bio samo jedna u nizu paljevina po kojima je u to vreme Vranje bilo prepoznatljivo širom Srbije, a za koje su hapšeni članovi, pa čak i jedan gradski odbornik Srpske napredne stranke.

Ne previše brzo nakon toga raspisan je tender za izvođače radova koji su sasvim očekivano dobili tadašnji omiljeni neimari bračnog para Tome i Dragice Nikolić, firma "Banković gradnja".

Tih dana ta firma je dobijala veliki broj tendera u Srbiji, posebno one iza kojih je stajala fondacija Dragice Nikolić.

Radovi na rekonstrukciji prekinuti su 2015. godine, kada su radnici počeli da osećaju glavobolje zbog otrovne hemikalije fenol, koju je izvođač koristio kao dodatak betonu.

Reparacija urađenog koštala je papreno i potrajala par godina, bez da je iko za to snosio odgovornost.

Inače, korišćenje otrovnih materija omogućeno je tako što je naprednjačka vlada ukinula državnu Agenciju za hemikalije, koja je za dve i po godine rada stavila na spisak zabrana i ograničenja preko 1.000 opasnih hemikalija, što naprednjačkim građevincima očigledno nije odgovaralo.

Inače sve to vreme nosioci vlasti u Vranju bili su današnji koalicioni partneri SNS-a na lokalu, vranjski SPS, koji po običaju vrlo uspešno izbegavaju odgovornost za bilo šta loše što se desi u gradu u kojem čvrsto drže vlast već punih 20 godina.

I ako se vranjskim naprednjacima može uzeti kao olakšavajuća okolnost to što se skoro ništa ne pitaju u svom političkom delovanju, socijalisti su ipak imali mnogo više autonomije u upropašćavanju svega što je bilo vredno u ovom gradu, kulture, sporta, industrije, obrazovanja, života...

Nekoliko godina kasnije, zgrada pozorišta je ipak renovirana parama građana Vranja i Srbije.

DVERI: SVE NAJBOLJE GLUMCIMA

Iz Srpskog pokreta Dveri u Vranju saopšteno je da taj politički pokret "najiskrenije i od sveg srca želi svim zaposlenima JU Pozorište Bora Stanković srećno useljenje u novoizgrađenu zgradu pozorišta".

- Glumci i ostali zaposleni vranjskog pozorišta podneli su najveću žrtvu godinama radeći u nemogućim uslovima, sticajem okolnosti za koje su najmanje bili odgovorni. Želimo im da sa predstavama koje će stvarati na novoj sceni sa puno uspeha gostuju širom sveta i svojim talentom i kreativnošću predstave vranjsku kulturu na pravi način i sve nas učine ponosnim - kaže se u saopštenju Info službe Srpskog pokreta Dveri u Vranju.

Međutim, lideri stranke koja je najodgovornija i za paljevinu i za trovanje zgrade u reparaciji, napraviće od toga stranačku promociju, kao da je zgrada renovirana ne parama građana, već recimo donacijom neke od firmi osnovane lažnom ličnom kartom brata predsednika Srbije.

Ili možda firme za dilovanje oružjem oca ministra policije.

Koristimo ovu priliku i da pomentog ministra, koji je predsednik radne grupe za sprečavanje predizbornih neregularnosti, funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih resursa u svrhe političke kampanje, pozovemo da isprati ceo događaj i da, kao što je najavio, pokrene disciplinsku odgovornost za sve funkcionere SNS-a i medije koji budu prenosili događaj, ukoliko u prvom planu ne budu pravi glumci, već ovi iz političkog rijalitija.

Biće verovatno prilike da se do izbora još koji put organizuje svečano otvaranje ukoliko ne uspe generalna proba, po ugledu na hirurški blok, ili da se proslavi dobijanje upotrebne dozvole, koje, kako saznajemo, još uvek nema.

Ali kome to uopšte i treba. Bitno je da predstava ide dalje.

Ne ova na pozorišnoj sceni, već ona politička, sa klovnom bez smisla za humor u glavnoj ulozi - navode Dverjani Vranja.

Najnovije vesti