Dveri: Majke stanje u vranjskom porodilištu ocenile kao katastrofalno

Iz Srpskog pokreta Dveri u Vranju saopšteno je da su iz ove političke stranke "dužni da reaguju povodom informacije sa portala "Bebac" o rezultatima velikog nacionalnog istraživanja "Kakva su nam porodilišta".

U tom istraživanju, dodaju Dverjani, učestvovale su mame iz cele Srbije koje su ocenjivale svaki segment boravka u porodilištu, od prijema do odlaska kući sa bebom u toku 2019 godine.

- Prema rezultatima ovog istraživanja, mame koje su se porodile u porodilištu Zdravstvenog centra u Vranju su vrlo negativno ocenile kvalitet pruženih usluga i uslove boravka u njemu, tako da se ovo naše porodilište našlo na poslednjem mestu u Srbiji, u kategoriji tzv. "malih porodilišta".

Posebno su loše ocenjeni: uslovi boravka (2,47), dostupnost lekara posle porođaja (2,46), podrška mami i bebi (2.60), podrška dojenju (2,87).

To znači da su u najvećoj meri mame zamerile na uslovima u kojima borave tokom i nakon porođaja, higijenskim uslovima i ishrani u porodilištu.

Takođe, mame smatraju da su lekari i sestre u nedovoljnoj meri dostupni nakon porođaja i da nisu dobile adekvatnu podršku i savete u vezi sa dojenjem i ishranom svoje bebe - naglašavaju iz vranjskih Dveri.

Oni skreću pažnju "još jednom na vrlo tešku situaciju u lokalnom zdravstvenom sistemu".

- Njime upravljaju neuki, neodgovorni i nekompetentni ljudi kojima je jedini kvalitet slepa stranačka poslušnost i lojalnost.

Možda to i ne bi bilo toliko značajno da ceh takve neodgovornosti i neznanja ne plaćaju naši najmlađi naraštaji kojima je i te kako potrebna adekvatna nega.

Očigledno je da naše sugrađanke zaslužuju mnogo bolji i odgovorniji tretman u lokalnom porodilištu jer od toga zavisi i reproduktivno zdravlje svih, bez obzira na stranačku pripadnost.

Srpski pokret Dveri u Vranju zahteva od Ministrarstva zdravlja, ali i od organa lokalne samouprave, da se ozbiljno pozabave situacijom u porodilištu Zdravstvenog centra u Vranju.

I da zbog ovakvih loših ocena pozovu na odgovornost rukovodstvo ove zdravstvene ustanove koje nema vremena ili ne ume da se pozabavi poboljšanjem i unapređenjem uslova za zaštitu reproduktivnog zdravlja i zdravlja najosetljivijih kategorija našeg stanovništva.

Ocenjujemo da je to rukovodstvo zapostavilo, da li iz neznanja ili svoje bahatosti, osnovne funkcije koje im nalažu stalnu brigu i odgovornost za zdravlje građana, a posebno za zdravlje žena i dece.

Nažalost, preča im je stalna medijska prisutnost u stranačkim aktivnostima, kako u tzv. autobusima podrške tako i u pribavljanju kapilarnih glasova, umesto da se aktivno bave pravima naših sugrađana na zdravo roditeljstvo - navodi se u saopštenju Dveri Vranja.

Najnovije vesti