Dve nagrade za vranjsko pozorište na Teatar festu u Banja Luci

Jelena Filipović Antić, glumica Pozorišta Bora Stanković u Vranju, dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na upravo završenom Teatar festu Petar Kočić u Banjaluci, potvrdio je u subotu kasno uveče za Vranje news Bojan Jovanović, umetnički direktor vranjskog pozorišta.

Ona je nagrađena za ulogu Bele u predstavi Ništa nećemo zaboraviti.

"Jelena Filipović Antić je maestralno odigrala vrlo kompleksnu ulogu i plenila glumačkom veštinom, nudeći nam veliki broj zanimljivih rešenja, te je svojom snagom nadahnula čitav ansambl ove sjajne predstave", obrazložio je žiri.

Vranjskoj predstavi je dodeljena i specijalna nagrada za scensku poetiku "Mladen Materić" na istom festivalu, u veoma jakoj konkurenciji.

"Reditelj i ansambl predstave Ništa nećemo zaboraviti stvorili su maštovito, uzbudljivo i potresno sadejstvo niza pozorišnih elemenata -scenski pokret, muzika, svetlo i zvuk - i time su postigli specifičnu atmosferu ove predstave", navedeno je u saopštenju stručnog žirija.

Reč je o ostvarenju koje je prema romanima Vranjanke Vere Cenić (dramatizacija Tijane Grumić) režirao Jug Đorđević, reditelj iz Vranja koji živi i stvara u Beogradu.

Vranjsku predstavu je za ovaj festival odabrala selektorka - glumica Nataša Ivančević.

Banjalučka pozorišna manifestacija održana je 26. put, pod sloganom Ko sam ja?

U takmičarskom programu bilo je pet predstava na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Konkurisalo je čak 40 pozorišnih ostvarenja.

Podsećanja radi, predstava vranjskog teatra Ništa nećemo zaboraviti selektirana je i za glavni takmičarski program šestog Viminacijum festa, koji će se održati od 17. do 23. juna na poznatom arheološkom lokalitetu kod Starog Kostolca.

Premijeru je imala u oktobru 2023, na otvaranju 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Tekstualni predložak nastao je prema dva romana Vranjanke Vere Cenić – Kanjec filjma i Ista priča, u kojima autorka kroz fiktivnu radnju prožima sopstveno iskustvo hapšenja u 19. godini života i preživljavanja Golog otoka, kao i života i odnosa prema društvu mnogo godina kasnije.

Osim Juga Đorđevića i Tijane Grumić u autorskom timu predstave Ništa nećemo zaboraviti su i Andreja Rondović (scenografija), Velimirka Damjanović (kostimi) i kompozitorka Julija Kasteluči.

U predstavi igraju Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Nikola Stojković.

Najnovije vesti