Dve do četiri žrtve trafikinga godišnje u Pčinjskom okrugu

Dve do četiri žrtve trgovine ljudima identifikuju na godišnjem nivou u Pčinjskom okrugu okrugu, predočenmo je iz Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Vranja.

Održan je u vezi sa ovim preoblemom onlajn sastanak sa predstavnicama UG Astra, a tema je bila nacionalno istraživanje usluga socijalne zaštite, dostupnih osobama u riziku i žrtama trgovine ljudima koje se trenutno realizuje.

- Izneti podaci svakako ne odslikavaju stvarni broj žrtava trgovine ljudima.

Razlog je u neprepoznavanju, identifikaciji i prijavi, a potom postoji problem i da same žrtve u nekim slučajevima ne prihvataju da su žrtve - navodi se u saopštenju.

Ovaj onlajn sastanak poslužio je za konsultacije sa predstavnicima institucija na lokalu, aktivnim u lokalnim timovima za borbu protiv trgovine ljudima, borbu protiv naslilja i srodnim radnim grupama.

Lokalnu mrežu na ovom sastanku predstavljali su viši javni tužilac Danijela Trajković, inače predsednica Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja, gradska većnica Danijela Milosavljević, direktorka Centra za socijalni rad Dragana Arsić, a ispred "SOS telefona" Miroslava Despotović i Suzana Antić Ristić, te Beba Kanački, potpredsednica i PR Lokalnog tima u Vranju.

- Tokom sastanka mapirane su usluge socijalne zašite u Vranju koje su dostupne osobama u riziku i žrtvama trgovine ljudima, razgovaralo se o izvodljivosti decentralizacije ovih usluga kako bi se na što brži, efikasniji i kvaltetniji način organiovalo pomoć, podrška i zaštita žrtava trgovine ljudima - navodi se u saopštenju.

ISTRAŽIVANJE

"Astra" – Akcija protiv trgovine ljudima sprovodi ovo istraživanje u okviru trogodišnjeg projekta “Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protv trgovine ljudima”, koji je podržan od EU. Planirano je da se u okviru projekta sprovede sveobuhvatno ispitivanje usluga socijalne zaštite i usluga koje se mogu dobiti iz drugih sistema - MUP, pravosuđe, sistem obrazovanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i zdravstvenog sistema. Rezultati će biće predstavljeni uskoro u okviru Analize, dok će podaci o konkretnim uslugama biti objavljeni u konciznoj brošuri o uslugama. Astra Akcija protiv trgovine ljudima je organizacija koja postoji 20 godina i deo je Nacionalnog sistema upućivanja žrtava trgovine ljudima.

- Vodimo jedini licencirani SOS telefon za osobe u riziku i žrtve trgovine ljudima i imamo Tim za podršku žrtvama koji pruža usluge podrške i pomoći korisnicima. Astra ima potpisane Sporazume o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Republičkim javnim tužilaštvom, Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima i mnogim drugim relevantnim akterima u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima - konstatuje se u saopštenju.

Najnovije vesti