Dvadeset tri godine od NATO agresije: Samo je jedna želja - život u miru i slobodi

Povodom 23. godišnjice od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, na platou ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990. do 2003. godine u Vranju, održan je komemorativni skup na kome je pomen poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske.

Obraćajući se okupljenima, gradonačelnik Slobodan Milenković je podsetio na "nezapamćenu agresije na našu zemlju, koja je izvedena bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i uz korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom, suprotno pravu i međunarodnim konvencijama".

"Bol i tuga ne prestaju ni posle 23 godine koliko je prošlo od NATO agresije na našu zemlju.

Velike gubitke su pretrpeli Vranje i Pčinjski okrug, o čemu svedoči podatak da je srušeno ili oštećeno čak 4.500 stambenih objekata.

Kako su se osećali ljudi koji su ostali bez krova nad glavom, bez doma koji su gradili godinama?

Za tili čas 'milosrdni' su im srušili snove, a onima koji su izgubili svoje najdraže oduzeli su ono što je najvrednije, život.

Može li se dete, koje je poginulo na njivi, vratiti u krilo roditelja, može li se jedna takva tragedija zaboraviti? Naravno da ne može", konstatovao je gradonačelnik.

On je poručio da danas "svi imamo jednu želju, a to je mir i život u slobodi".

Vence i cveće na spomenik položili su članovi porodica poginulih, delegacije grada Vranja, Vojske Srbije, gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, udruženja građana i ustanova.

Najnovije vesti