Dvadeset prva godišnjica NATO agresije

Vazdušni napadi NATO alijanse na bivšu SRJ i Srbiju počeli su na današnji dan pre dvadeset jednu godinu.

Tokom 78 dana NATO agresije u sedam opština Pčinjskog okruga zabeležene su 62 žrtve, a 34 su bili civili.

Na 78 različitih ciljeva u okrugu, NATO bombarderi ispalili su više od 1.100 projektila.

Raketirano je 78 ciljeva, ranjeno je 207 ljudi i oštećeno oko 4.500 stambenih objekata.

U Srbiji je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO–a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244.

Zbog vanrednog stanja u zemlji ove godine neće biti ceremonije odavanja počasti stradalima u Vranju, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

- Iako se nećemo okupiti kraj spomenika žrtvama NATO bombardovanja nismo zaboravili ni njih, ni ovaj datum.

Bombardovanje SR Jugoslavije bila je agresija nesagledivih razmera čije su posledice vidljive i danas, nakon više od dve decenije.

Velike svetske sile oličene u zločinačkoj NATO alijansi pravdale su ovaj potez pod izgovorom da time štite građanska prava nacionalnih zajednica i obezbeđuju mir u južnoj srpskoj pokrajni, a zapravo je sve bila puka demonstracija sile.

Mi se i danas sa pijetetom sećamo svih naših heroja – vojnika, policajaca i civila koji su položili živote za odbranu otadžbine, suprostavivši se agresorima - rekao je Milenković povodom godišnjice početka bombardovanja SRJ .

Najnovije vesti