Dva vranjska manastira stekli status proizvođača struje

Dva manastira Srpske pravoslavne crkve (SPC) na području grada Vranja, koja pripadaju Eparhiji vranjskoj, stekli su status kupaca-proizvođača struje.

Kako je preneo portal udruženja Obnovljivi izvori, Manastir Svetog Nikole u Vranju i Manastir Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Gornjem Žapskom kod Vranja upisani su u Registar ostalih kupaca - proizvođača Elektrodistribucije Srbije.

U postupku sticanja statusa prozjumera oba manastira instalirali su solarne elektrane snage 10 kW (kilovata).

Ukupna snaga svih kupaca-proizvodjača u Registrima Elektrodistribucije Srbije, uključujući i domaćinstva, stambene zajednica i pravna lica je trenutno 13,3 MW (mega-vata), što je porast od 500 kW u periodu od črtrnaest dana.

Kako se dodaje, svi registri Elektrodistribucije Srbije mogu se pronaći na zvaničnom sajtu tog preduzeća.

Interesovanje za priključenje na mrežu potencijalnih kupaca proizvođača je ogromno, te je broj zahteva dostigao snagu od čak 2 GW (giga-vata).

Kako se podseća, zbog preopterećenosti operator distributivnog sistema je uputio komentare na predlog izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u njegov nacrt je uneta odredba koja će ubuduće prozujmere ograničiti na snagu do 150 kW ako su u pitanju pravna lica, odnosno 6,9 kW za domaćinstva.

Kako se podseća, takva odredba izazvala je reakciju pojedinih kompanija i brojnih organizacija, te će, kako se čulo od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike na Forumu Zapadni Balkan Španija, ove mere pre usvajanja u Skupštini, najverovatnije biti ublažene određenim amandmanima.

Najnovije vesti