Duo Bodeker-Neander na P(h)antomfestu u Vranju 13. i 14. decembra

Jedanaesti Međunarodni festival pantomimeP(h)antomfest biće održan u sredu i četvrtak 13. i 14. decembra u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Drugog festivalskog dana Vranje će imati privilegiju da u teatru nastupi svetski poznati pantomimičarski duo iz Nemačke Bodeker-Neander sa predstavom Déjà-vu?.

Publiku očekuje prava pantomimičarska poslastica - vrhunski vizuelni izraz prepun rafiniranog humora i iluzija, koji će publiku odvesti na uzbudljivo emotivno putovanje, daleko od Pozorišta Bora Stanković, najavjuju organizatori.

Poetska avantura u kojoj se Bodeker-Neander upuštaju preko nadrealnih pejzaža i utopije u potragu za snovima od kojih su želje napravljene.

Aleksander Neander (Alexander Neander) i Volfram fon Bodeker (Wolfram von Bodecker) štićenici su velikog Marsela Marsoa (Marcel Marceau), verovatno najvećeg i najuticajnijeg pantomimičara svih vremena.

Obojica su završili njegovu čuvenu školu pantomime Ecole Internationale de Mimodrame de Paris, nakon koje su nastupali sa svojim učiteljem", dodaje se u najavi ovog gostovanja.

U Srbiji nema često prilike da se vidi ovakva klasa pantomimičara.

„Njih dvojica su iskusni, umetnički savršeni, virtuozi svog žanra“, pisao je o Bodekeru i Neanderu poznati list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Ovo izdanje festivala je jako emotivno za sve nas budući da će se prvi put održati bez našeg reditelja, prijatelja i člana naše male porodice p(h)antoma Trajčeta Gjorgieva.

Prvo veče festivala posvećeno je njemu, kao malo podsećanje na sve ono veliko što je ostavio svojim nesebičnim radom u Vranju i kao omaž velikom tragu i nasleđu koje nam je ostavio da u budućnosti sledimo i nadograđujemo.

Nadalje ćemo kroz svet pantomime morati sami, ali sigurnim koracima utemeljenim njegovim radom.

Neka mu je večna slava i nikada ga nećemo zaboraviti", izjavio je direktor festivala Nebojša Novković.

Makedonski velikan pantomime Trajče Gjorgiev režirao je svih deset predstava u produkciji Međunarodnog festivala P(h)antomfest u Vranju, koje su svoje premijere imale na dosadašnjih deset izdanja festivala.

Mnoge od njih izvođene su u zemlji i inostranstvu, a neke su dobile i značajne nagrade.

Gjorgiev je pomogao da se gluva i nagluva lica, kroz univerzalni jezik pantomime, izvuku iz sveta tišine gde su među nama živeli kao fantomi i stave na pozornicu kako bi pokazali da mogu isto što i čujući ljudi, ako ne i bolje.

Za nesebičan rad sa članovima Udruženja gluvih, zalaganje za širenje pantomime kao umetnosti i pomoć u realizaciji i razvoju festivala Trajče Gjorgiev je na prošlogodišnjem jubilarnom desetom festivalu dobio od P(h)antomfesta plaketu Zlatni P(h)antom.

Nakon svečanog otvaranja, prvog festivalskog dana, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje izvešće kolaž najboljih etida pod nazivom Omaž, koje je Trajče Gjorgiev uradio s njima proteklih godina.

Iste večeri biće prikazan i kratki film o njihovom učitelju, poznatom makedonskom pantomimičaru.

Ulaz na predstave biće besplatan.

Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Najnovije vesti