Duhovski ponedeljak u Vranju: Teška godina, ali sačuvane hrišćanske vrline FOTO/VIDEO

Svetom arhijerejskom liturgijom, litijom i rezanjem slavskih kolača u Vranju je obeležena hramovna i gradska slava Duhovski ponedeljak, drugi dan praznika Silaska Svetog duha na apostole ili Pedesetnice.

Vladika vranjski Pahomije podsetio je u svojoj besedi na značaj praznika Svete Trojice koji predstavlja "ispunjenje obećanja Gospoda Isusa Hrista da će Duh sveti, u obliku ognjenih jezika, sići na svete apostole.

- To veliko čudo koje se dogodilo u Jerusalimu na pedesetnicu od vaskrsenja Hristovog ponavalja se svakome od nas kada se krštavamo, jer krštenje nije samo obred i običaj, već sveta tajna kada se na nas sliva blagodat duha svetoga, isto kao što je sišao na svete apostole.

Tada mi postajemo članovi crkve Božje - naglasio je vladika Pahomije, čestitajući hramovnu i slavu grada Vranja.

Čestitajući Vranjancima slavu gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković poželeo im je mnogo zdravlja, radosti, sreće i ljubavi.

- Period između dve slave bilo je veoma težak za naš grad.

Ali bio je to period kada su Vranjanci pokazali upravo one najveće hrišćanske vrline, a to su ljubav, zajedništvo, solidarnost i saosećajnost.

Nadam se da ćemo takvi i ostati.

Lokalna samouprava je i u tom teškom periodu imala odličnu saradnju sa Eparhijom vranjskom.

Završili smo mnoge projekte i započeli nove, poput izgradnje crkve u Zlatokopu koju smo posvetili Svetom Prohoru Pčinjskom.

I u narednom periodu trudićemo se da u granicama svojih mogućnosti izađemo u susret eparhiji vranjskoj, jer crkva predstavlja stub i stožer postojanja naroda na jugu Srbije - istakao je Milenković.

U litiji su osim sveštenstva, monaštva, rukovodstva grada i vernika bili i predstavnici sportskih i kulturno umetničkih društava.

Nakon rezanja slavskih kolača priređeni su trpeza ljubavi i kulturno – umetnički program.

Najnovije vesti