DS Vranje na dvadesetogodišnjicu Petog oktobra: Eh, da je bilo lustracije

Iz Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Vranju, povodom dvadesetogodišnjice "Petog oktobra", saopšteno je u ponedeljak da su u toj stranci svesni da u Srbiji "opet imamo diktatorski režim i samovlašće jednog čoveka, tiraniju koja nosi drugo ime i vraća nas u devedesete godine, godine gladi, siromaštva, korupcije i kriminala".

- Zato se uporno svim demokratskim i nenasilnim sredstvima suprotstavljamo tom režimu, svesni da je sada važnije nego ikada da to činimo.

Danas se navršava tačno dvadeset godina od dana kada je Srbija napravila veliki istorijski zaokret i iz jednog diktatorskog režima, sankcija i gladi krenula potpuno novim pravcem.

DS, kao deo Demokratske opozicije Srbije, imala je u tome veliku ulogu i mi, članovi stranke, ponosni smo na tu činjenicu.

Predsednik DS dr Zoran Đinđić je, nažalost, životom platio nameru da Srbija postane civilizovana evropska zemlja.

To se nikada ne sme zaboraviti.

Uprkos kritičarima i kritizerima tog istorijskog događaja, činjenica je da posle 5. oktobra 2000. godine ništa više nije bilo isto.

Ukinute su sankcije, vraćene su penzije koje su kasnile godinama i počele su da se povećavaju, prodavnice više nisu bile prazne, počeo je dolazak novih investitora, zapošljavanje, ukinute su vize za putovanje u evropske zemlje - navode vranjske demokrate.

U saopštenju se dodaje da u postpetooktobarskom periodu "nije sve bilo idealno".

- Bilo je i grešaka koje se sada češće pominju nego uspesi.

Najveća greška je što nismo sproveli lustraciju, pa sada opet imamo iste ljude na vlasti.

Istorija će suditi i učesnicima i protivnicima tih događanja, 20 godina ipak nije dovoljna vremenska distanca - navodi se u saopštenju Gradskog odbora DS u Vranju.

Najnovije vesti