DS, SDS i Zajedno za Srbiju ujedinili se u jedinstvenu Demokratsku stranku

U Beogradu su se ujedinile Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju u jedinstvenu Demokratsku stranku, saopštio je Gradski odbor demokrata u Vranju.

Usvojen je sledeći proglas u kome se kaže da je do ujedinjenja došlo "polazeći od činjenice da je demokratija u Srbiji ozbiljno ugrožena autoritarnom vlašću i da su sve demokratske institucije u Srbiji uništene ili obezvređene".

- Svesni činjenice da je neophodno ujedinjenje demokratskih snaga na jasnoj ideološkoj i programskoj platformi koje će se suprotstaviti uništavanju demokratske perspektive Srbije, mi pripadnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiji, koji imamo srodna politička opredeljenja i programske ciljeve, donosimo odluku da se ujedinimo u Demokratsku stranku.

Sa ciljem da se zajednički borimo za evropske vrednosti i ulazak u EU, za poštovanje ljudskih prava, za slobodu medija i poštene izbore, za podelu vlasti i vladavinu prava u kojoj će sudstvo biti nezavisno i u kojoj će se Ustav i zakoni bezuslovno poštovati, za parlament koji će biti najviše zakonodavno telo, središte demokratske debate, ali i kontrolor izvršne vlasti koja neće izlaziti iz svojih ustavnih i zakonskih okvira.

Kao i za uređen privredni ambijent koji počiva na socijalnoj pravdi i u kojem će biti omogućen slobodan rad sindikata uz stalni dijalog i međusobno uvažavanje poslodavaca i radnika, za razvoj dobrosusedskih odnosa i trajnog mira u regionu, kao i za budućnost Srbije u kojoj će svi građani imati jednake šanse i jednak status pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili političko opredeljenje - navodi se u proglasu.

Ujedinjenju su prisustvovali i predstavnici Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke iz Vranja.

- Okupili smo se oko ideje da se jačanje jedinstvene Demokratske stranke nastavi i u danima koji dolaze, u borbi za jednake izborne uslove, za demokratiju i svrgavanje vlasti koja proklamuje bezakonje i nasilje.

Otvorena su vrata i svim drugim strankama i pokretima koji žele da se pridruže ili vrate Demokratskoj stranci, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou - navodi se u saopštenju Gradskog odbora DS Vranje.

Najnovije vesti