Drugi put odložena premijera Okamjenog mora u vranjskom teatru

Zbog povrede jedne od glumica, članice ansambla Pozorište Bora Stanković u Vranju, premijera predstave Okamenjeno more u režiji Stevana Bodrože odložena je drugi put, sada na nešto kraći period i trebalo bi da bude za osam dana - 25. decembra.

Umetnički rukovodilac teatra Bojan Jovanović kazao je za Vranje News da do odlaganja dolazi iz objektivnih razloga.

"Povreda glumice je takve prirode da zahteva duži period mirovanja.

Zato smo morali da angažujemo novu, gostujuću glumicu iz leskovačkog teatra i premijeru odložili kako bi ona mogla da se uklopi u ulogu jer proces rada na predstavi traje već duže vreme", kazao je Jovanović.

Premijera Okamenjenog mora po tekstu Velimira Lukića, a u režiji Stevana Bodrože najpre je planirana za oktobar, odmah nakon festivala Borini pozorišni dani.

Međutim, tada je glumački ansambl imao probleme sa koronavirusom, pa je sve odloženo za decembar.

Drugo odlaganje dogodilo se iz razloga s početka ovog teksta.

Premijera je definitivno zakazana za subotu 25. decembar u 20 sati i biće odigrana na velikoj sceni vranjskog pozorišta.

Okamenjeno more

Kada je reč o tekstu Velimira Lukića (1936-1997), on je u drami Okamenjeno more (1962) savremene događaje prebacio u vreme Trojanskog rata, kada su stari Grci gotovo deset godina ratovali i razorili Troju zbog jedne senke. Kroz sveden i jezgrovit dijalog on priča priču o okrutnoj autoritarnoj vlasti i čoveku koji, hteo ne hteo, mora prema toj vlasti da se odredi. Suprostavljajući joj se čovek biva ponižen, slomljen, stavljen pred užasnu dilemu - ili da bude ubijen, ili da pristane na saradnju kako bi sačuvao barem malo spoljnog dostojanstva, odnosno spasao goli život. Kada je reč o reditelju Stevanu Bodroži, on je vranjskoj pozorišnoj publici poznat po predstavi Lavina, koja je novembra prošle godine bila u takmičarskom programu 56. Festivala Joakim Vujić, održanog u Vranju (više o predstavi možete pročitati ako kliknete OVDE).

Najnovije vesti