Drugi dan festivala: Promovisan CD Ivane Tasić, nastupili mladi pevači FOTO/VIDEO

Drugo veče festivala Vranjska gradska pesma u Pozorištu Bora Stanković u Vranju obeležila je promocija albuma Zaplakala Šar planina Vranjanke i solistkinje RTS-a Ivane Tasić.

Zahvalivši se lokalnoj samoupravi, koja je projektno podržala izdavanje ovog albuma, Ivana je rekla da joj je izuzetna čast što u okviru festivala Vranjska gradska pesma ima priliku da upravo vranjskoj publici predstavi svoj album prvenac.

"Na moje veliko zadovoljstvo CD je radila izdavačka kuća PGP RTS.

Na albumu se nalazi sedamnaest pesama.

Od toga petnaest su izvorne narodne pesme, a dve autorske kompozicije u duhu tradicionalne pesme.

Sve numere urađene su u pratnji velikog Narodnog orkestra Radio televizije Srbije, pod umetničkim rukovodstvom maestra Vlade Panovića.

Pesme su sa prostora juga Srbije, pre svega iz našeg Vranja, sa Kosova i Metohije, a ima i nekoliko tradicionalnih makedonskih pesama.

Nadam se da će ovaj album dati bar mali doprinos u očuvanju našeg prebogatog muzičkog nasleđa i nadam se da će se svima vama pesme svideti i da ćete u njima uživati", kazala je Ivana.

Ivana Tasić je dugogodišnja solistkinja RTS-a i redovni učesnik brojnih manifestacija u organizaciji muzičke produkcije ove medijske kuće.

Najponosnija je na trajne snimke za fonoteku Radio Beograda, kojih je više desetina.

Svoj prvi trajni snimak napravila je sa samo petnaest godina (reč je o pesmi Zemi me, zemi).

Osim vranjskih, za tonski arhiv Radio Beograda snimala je kosovske i makedonske izvorne pesme.

Ali i autorske.

Vlada Panović, umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a, rekao je da je Ivana, još prilikom svog prvog dolaska na snimanje u Studio 8 RTS-a pre mnogo godina, sve zapanjila svojim raskošnim glasom.

"Ivana je od tada do danas ostala verna onoj pravoj, izvornoj vranjskoj i srpskoj pesmi, što je u današnje vreme velika stvar za naše kulturno biće, za našu muzičku baštinu i potomke, da se hranim pravim sadržajima i ostanemo čisti duhom", rekao je Panović.

Nakon ove promocije, nastupili su mladi vokalni solisti Mila Mitić, Jana Dimić, Filip Jovanović, Tijana Vučković, Ognjen Čvorović i Velina Stamenković, uz pratnju orkestra Vlade Panovića.

Pokrovitelj festivala bio je Grad Vranje, a organizator Kulturno obrazovni centar (KOC) Vranje.

Najnovije vesti