Druženje kroz igru i u vranjskim školama

Savez za školski sport Srbije već šest godina realizuje akciju "Sport u škole". Cilj je pravilni fizički razvoj dece, stvaranje navika za svakodnevno vežbanje i druženje kroz igru. Projekat "Sport u škole" realizuje se u 5 vranjskih osnovnih škola i predškolskoj ustanovi.

Kroz osnove gimnastike i atletike, zadatke na postavljenim poligonima, deca vežbaju motoriku. Dva puta nedeljno imaju dodatni školski čas u sportskim salama.


Učenici vole da se igraju, da idu u prirodu i kažu, nastavnik im jako dobro objašnjava ono što rade.

Časovi su namenjeni deci od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. U Vranju vežbaju i predškolci, zaposleno je šestoro nastavnika. Obezbeđeni su i sportski rekviziti.

"Imamo dosta dece koja imaju deformitete što se tiče kifoze, skolioze, ravna stopala. To sve može da se koriguje u mlađim uzrastima, samo deca treba da budu aktivna i da vežbaju", kaže nastavnik fizičke kulture Miloš Nedeljković.

Gradski većnik zadužen za sport, Nenad Đorđević dodaje da kod dece razvijaju zdrave stilove i profesore će finasirati lokalna samouprava.

„Da probamo ove godine da dobijemo kroz projekat još neki komplet od Saveza za školski sport Srbije, kako bi uposlili još nekoliko profesora koji su bez posla, a onda bi još dece učestvovalo u ovome", kaže Miroslav Spasić, predsednik Nadzorneg odbora Saveza za školski sport Srbije.

Projekat "Sport u škole" besplatan je. Uz podršku Ministarstva omladine i sporta, sprovodi ga Savez za školski sport Srbije.

Najnovije vesti