Drecun u Vranju: Da nateramo Albance da sednu za pregovarački sto

Ni po koju cenu nećemo priznati samoproglašenu državu Kosovo, barem dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije", izjavio je u Vranju narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Drecun je u Vranje došao na poziv Saveta za bezbednost Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS), da govori na tribini o temi "Srbija – kojim putem dalje?".

- Iako nećemo priznati Kosmet mi smo spremni da razgovaramo, da postignemo neko rešenje i definišemo status južne srpske pokrajine - kazao je Drecun.

On je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU.

- Potom, vojna neutralnost, najviši stepen saradnje sa NATO bez članstva, ali istovremeno i saradnja sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

Jačanje našeg strateškog partnerstva sa Ruskom federacijom i jačanje naših specijalnih odnosa sa Republikom Srpskom, očuvanje unutrašnje političke stabilnosti, ekonomski razvoj donosi jačanje međunarodne pozicije, i ono što je najteže, pokušaćemo da Albance nateramo da ipak sednu za pregovarački sto.

Da pokušamo da postignemo neko kompromisno rešenje koje ne bi bilo potpuni gubitak za nas – objasnio je on.

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici vranjskog SNS-a Drecun je tom prilikom istakao da Srbija treba "da krene putem rešavanja ključnih problema".

- To svakako jeste Kosmet putem ekonomskog jačanja, pronalaženja našeg mesta u novom svetu koji se veoma turbulentno menja i koji zapravo nastaje u sudaru dva suprotna koncepta međunarodnog poretka - kazao je tom prilikom Drecun.

Jedan je, kako je kazao, američki i njihovih saveznika, unipolaran, a drugi policentričan, onaj koji prema Drecunu predvode Rusija, Kina, Indija i još neke zemlje.

– Nema nikakve dileme da će 21. vek, što se nas tiče, obeležiti dominacija evroatlantskih saveznika na ovim prostorima gde se mi nalazimo, uspostavljanjem jedne snažne, fizičke, vojne i infrastrukturne barijere između Ruske federacije i nas.

Nalazimo se na prostoru gde Sjedinjene američke države, NATO i Evropska unija imaju dominantan uticaj, mogućnost da unaprede našu poziciju, da nam pomognu u rešavanju nekih dužih izazova kao što je i opstanak Republike Srpske, da se postigne kompromisno rešenje sa Kosmetom, ali mogu i da nam veoma naškode – naglasio je Drecun.

Tribini koja je trajala oko dva sata prisustvovao je veliki broj pristalica i simpatizera vladajućeg SNS-a i još nekih partija iz lokalne vlasti.

Najnovije vesti