Dragutin Dimčevski odlikovan za herojstvo tokom NATO bombardovanja

Vranje/Beograd - Potpukovnik Dragutin Dimčevski odlikovan je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom NATO bombardovanja 1998. i 1999. godine.

Njega je odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom 21. godišnjice Bitke na Košarama, saopštila je pres služba predsednika.

Dragutin Dimčevski živi u Vladičinom Hanu, a rođen je u okolini Kumanova.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u reonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacije na liniji Ðakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije.

Tada je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući Otadžbinu.

Bitka za Košare trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine.

Potpukovnik Dragutin Dimčevski tokom borbi te 1999. godine vodio je ratni dnevnik koji danas predstavlja autentičnu uspomenu i sećanje na vojnike i događaje iz tog perioda.

Najnovije vesti