Državni sekretar MUP-a: Cilj nam je da rešimo bujične vodotokove u Vranju

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić izjavio je u četvrtak u Vranju da je cilj tog ministarstva i Republičkog štaba za vanredne situacije da se reši problem bujičnih vodotokova u Vranju i na području Pčinjskog okruga, saopšteno je iz MUP-a.

- Cilj je da ih očistimo i preduzmemo sve druge mere i time svedemo na minimum posledice koje mogu nastati po privredne i stambene objekte, ali i ljudske živote i njihovu bezbednost - rekao je Jocić u Vranju.

On je u četvrtak imao sastanak sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem i komandantom i načelnicima štabova za vanredne situacije Pčinjskog upravnog okruga.

Na sastanku su razmatrane mere koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se smanjili rizici i šteta od eventualnih poplava i drugih vanrednih situacija.

Jocić je na sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici Sektora za vanredne situacije i Republičkog štaba za vanredne situacije, istakao je da je cilj ovih sastanaka "definisanje kritičnih tačaka i mera koje treba preduzeti kako bi se sprečila i smanjila šteta prouzrokovana elementarnim nepogodama".

Prema njegovim rečima "ovo je samo prvi u nizu sastanaka koje je inicirao komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, a koji treba da daju konkretna rešenja i sistematičan pristup u rešavanju ovih problema".

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić istakla je da od predsednika opština i gradonačelnika očekuje da budu proaktivni, da uzmu učešće u pripremi projekata, određivanju prioriteta i ukažu na kritične tačke za koje im je pomoć Republike potrebna.

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da se po prvi put na ovako sistematičan način pristupa preventivnim aktivnostima, ne samo kada su u pitanju poplave, već i požari i druge elementarne nepogode.

Čaušić je naveo da je cilj da se definišu krizne tačke i napravi akcioni plan na osnovu kojeg će se krenuti u saniranje i rešavanje problema koji postoje.

Najnovije vesti