Država smanjila akcize i zabranila točenje goriva van rezervoara

Vranje - Vlada Srbije je u četvrtak usvojenim propisima utvrdila maksimalne maloprodajne cene goriva, zabranila točenje goriva mimo rezervoara vozila, za 20 odsto smanjila akcize na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, zabranila izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja i uvela dodatni rok za prijavu za subvencije u okviru e-fiskalizacije, javlja N1.

Propisani su i uslovi prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate evro dizel i evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

„Odluka je donata u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporuku derivata, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Takođe, predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Niže akcize i carine

Članovi Vlade Srbije doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja. Na sednici u četvrtak doneta je dopunjena odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini. Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala važiće do kraja ove godine.

Najnovije vesti