Država daje 10,7 miliona evra Teklasu za otvaranje pogona u Vranju

Ministarstvo privrede dodelilo je 10,7 miliona evra državne pomoći kompaniji Teklas Automotive u Vladičinom Hanu, za projekat otvaranja novog proizvodnog pogona u Vranju, piše Nova ekonomija.

Subvencija će biti isplaćena u sedam tranši, prva u 2022. godini u iznosu od 6,5 miliona evra, a zadnja 2028, godine u iznosu od 532.000 evra.

U Nacrtu ugovora (između Ministarstva privrede i kompanije Teklas Automotive), koji je dostavljen Komisiji za kontrolu državne pomoći, piše da će sprovođenjem projekta biti zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2028. godine, računajući od dana podnošenja prijave.

Teklas Automotive je Razvojnoj agenciji Srbije u avgustu predao prijavu za dodelu sredstava podsticaja, a Savet za ekonomski razvoj je u decembru doneo odluku kojom se odobrava 10.775.000 evra pomoći.

Novi pogon biće otvoren na lokaciji nekadašnjeg Geoksa (Geox), koji je prošlog leta zatvorio fabriku obuće u Insdustrijskoj zoni Vranje.

Geox je od države Srbije od 2012. na ime subvencija dobio 11,25 miliona evra za otvaranje pogona u Vranju.

Podatak o subvenciji Teklasu objavila je ovih dana Komisija za kontrolu državne pomoći, konstatujući rešenjem (klikni OVDE da pogledaš rešenje) da je državna pomoć "usklađena sa pravilima za dodelu državne pomoći".

U tom rešenju piše da se subvencija dodeljuje "za projekat ulaganja u novi proizvodni pogon sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju".

U biznis planu Teklasa se objašnjava da kompanija već ispunjava proizvodne kapacitete na sadašnjoj lokaciji u Vladičinom Hanu, pa traži novu brownfield investiciju blizu trenutne lokacije, što znači niže logističke interkompanijske troškove, navodi se u rešenju.

Dalje se obrazlaže da je bivša fabrika Geox-a u Vranju, sa raspoloživim kadrovima i postojećom infrastrukturom pogodna lokacija za ulaganje, i da zaposleni na lokaciji imaju iskustvo u proizvodnji i očekivane veštine.

Od ukupno 18 hektara zemljišta koje firma kupuje, pod objektima je 10 hektara.

Postojeći objekti i ostala površina slobodnog zemljišta na ovoj lokaciji "dovoljni su za plan proširenja Teklas kompanije", navodi se.

I za ulazno, odnosno izlazno logističko poslovanje, planira se nova investicija u potpuno robotizovano skladište na greenfield-u Geox-a.

Brownfield ulaganje podrazumeva ulaganje u već postojeće preduzeće, dok se pod greenfield ulaganjem podrazumeva otvaranje novog preduzeća.

U istom roku će biti uloženo u materijalna i nematerijalna sredstva firme u vrednosti od najmanje 22 miliona evra.

Teklas se obavezuje i da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne zarade.

Vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom iznosiće najmanje 6,31 miliona evra.

Korisnik u pogonu u Vladičinom Hanu zapošljava 1.093 radnika, od čega je 675 lica bilo zaposleno na neodređeno vreme, a 418 lica na određeno vreme.

Firma je u obavezi da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih ispod 1.631, od čega najmanje 1.175 lica zaposlenih na neodređeno vreme, u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta.

Teklas Automotive iz Vladičinog Hana je u vlasništvu privrednog društva Teklas Kaucuk San. Ve Tic. A.S. iz Turske.

U Vladičinom Hanu je osnovan 9. septembra 2015. godine.

Za otvaranje tog pogona država je Teklasu odobrila državnu pomoć od 11,3 miliona evra (klikni OVDE da pogledaš rešenje Komisije)

Kompanija se bavi proizvodnjom ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila.

Teklas grupacija poseduje pogone za proizvodnju u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Kini, Meksiku i SAD.

Glavna tržišta Korisnika su uglavnom zemlje Evropske unije, navodi se u rešenju Komisije.

Geox

Kompanija Geoks (Geox) je na leto 2021, posle pet godina rada, zatvorila fabriku obuće u Vranju. Bez posla je tada ostalo 1.200 ljudi. Fabriku u Vranju otvorila je u zimu 2015. godine u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Firmi Technic Development iz Vranja, koja je deo Geox grupe, država je pokrila 68,95 odsto ukupnih ulaganja, suprotno tada važećim propisima. Zbog toga je Komisija u novembru naložila Ministarstvu privrede da bez odlaganja preuzme mere prema Technic Development kako bi firma vratila "višak" subvencija, odnosno 414 miliona dinara sa uračunatom zateznom kamatom.

Najnovije vesti