Dodelom nagrada završena Svetosavska nedelja u Vranju FOTO/VIDEO

Osnovac Andrej Jović iz OŠ Branko Radičević i gimnazijalac Bogdan Milenković u četvrtak uveče primili su Nagrade Sveti Sava, kao najbolji među vranjskim đacima od prethodne do ove Svetosavske nedelje, koja je u proteklih šest dana u Vranju održana 33. put.

Među akademcima, završne večeri ovogodišnje manifestacije u sali Pozorišta Bora Stanković, odlikovana je studentkinja Aleksandra Stojković, Vranjanka koja studira medicinu u Nišu.

Iz ruku gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića nagrade su još primili Danijela Petković iz OŠ 1. maj u Vrtogošu, kao najbolji nastavnik predmetne nastave osnovne škole, dok je među srednjoškolskim predavačima nagrađena Divna Pešić, profesorka matematike u Gimnaziji Bora Stanković.

Priznanje je uručeno i učitelju Saši Mitroviću iz OŠ Svetozar Marković u Vranju.

Nagradu za najbolju obrazovnu ustanovu primila je Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije Bora Stanković.

Episkop hvostanski Aleksej, vikar partrijarha Porfirija, rekao je u svojoj besedi da je prvi srpski arhiepiskop Sava bio "pokretno Jevanđelje".

"Njegov put trasiran je trima svetlim tačkama.

Prva tačka jeste zavičaj, rodna gruda Srbije.

Druga tačka je Sveta Gora, a treća Sveta zemlja", rekao je episkop Aleksej.

Gradonačelnik Slobodan Milenković podsetio je u svom obraćanju da je Vranje prvi grad koji je ustanovio Svetosavsku nedelju još davne 1990. godine i da se od tada manifestacija održava u kontinuitetu.

"Trudili smo se i ove godine da programi Svetosavske nedelje budu kulturni, duhovni i prosvetiteljski iskorak u životu grada Vranja, a sve u duhu svetosavlja.

Zahvaljujući tome Svetosavska nedelja u Vranju postala je manifestacija za poštovanje, dostojna naziva koji nosi, a Nagrada Sveti Sava potvrda pojedincima i kolektivima, dosadašnjim laureatima, da su na pravom putu – putu svetosavlja", kazao je Milenković.

Govoreći u ime nagrađenih, direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković rekla je da ovo priznanje "obavezuje sve dobitnike na poštovanje lika i dela" Svetog Save.

"Kada pogledamo u našu mladost, učenike i studente koji su poneli značajno priznanje na ponos roditelja, učitelja, nastavnika, profesora, škole, grada, jasno nam je da ima nade i budućnosti", rekla je Mišić Stanković.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Gradski mešoviti hor i Kristina Janjić Stojanović, Bojan Jovanović i Marko Petričević, glumci vranjskog Pozorišta Bora Stanković.

Oni su izveli program koji je pripremila Nela Dimitrijević, profesorka srpskog jezika gimnazije.

Preostali nagrađeni

Nagrada Sveti Sava za najboljeg vaspitača ili stručnog saradnika za 2022. godinu pripala je Ani Kitanović, vaspitačici vrtića Dečja radost. Najbolji profesor razredne nastave je, dok je nagrada za najboljeg veroučitelja - katihetu dodeljena Biljani Stanimirović, katiheti OŠ Radoje Domanović. Specijalno priznanje dodeljeno je Miodragu Đorđeviću, doajenu vranjskog skautizma. Zahvalnica je uručena i Zoranu DImitrijeviću, direktoru JKP Komrad, za kumstvo ovogodišnoj manifestaciji.

Najnovije vesti