Dodeljene nagrade NUNS-a istraživačkim novinarima: Laureati Gligorijević, Gluščević, Katić i Savatović

Vranje/Beograd - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u četvrtak je u Dorćol placu dodelilo nagrade za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”.

U kategoriji elektronskih medija nagradu je dobio novinar TV N1 Mladen Savatović za dokumentarni film "Kraljevi asfalta".

Pored elektronskih medija, nagrada se dodeljuje i u kategoriji onlajn i štampani mediji.

Za tekst „Država imovinu od 1,8 milijardi evra, prodala gubitašu ABL soloventu za 51 milion evra“ nagradu su dobili novinari Vojvođanskog istraživačkog centra „VOICE“ Slađana Gluščević i Miloš Katić.

Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika „Vreme“ je za tekst – „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica“ dobila nagradu u kategoriji štampani mediji.

U vremenu i u zemlji u kojoj nosioci javnih funkcija guše slobodu medija i u kojoj su nezavisni mediji i istraživački novinari stalna meta – hrabrost je baviti se istraživačkim novinarstvom.

Sedamdeset dva medijska priloga ušli su ove godine u uži izbor za nagradu.

Njih devet našlo se u nominaciji za nagrade u tri kategorije.

SAD podržavaju ovu nagradu svake godine.

Američki ambasador Kristofer Hil rekao je da je za mnoge ljude "teško da razumeju da demokratija bez slobode medija nije prava demokratija".

"Zato na tome treba raditi.

Verujem da je to odgovornost svih – to je nešto što građani bilo koje države treba da osećaju kao potrebu, da na tome rade, zato što slobodni mediji služe građanima“, dodao je Hil.

Nagrada Dejan Anastasijević se dodeljuju za istraživačke novinarske radove i to za teme od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Dejan

Novinar Dejan Anastasijević preminuo je 2019. godine posle duge i teške bolesti. Anastasijević je rodjen 1962. godine u Beogradu. Bio je urednik BBC-a na srpskom, a pre toga dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina Tajm, kao i dopisnik Tanjuga iz Brisela. Izveštavao je i sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Oktobra 2002. godine Dejan Anastasijević je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Slobodana Miloševića u Tribunalu za ratne zločine u Hagu. U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takodje bila postavljena, nije eksplodirala.

Najnovije vesti