Dodatna pitanja za gradonačelnika iz saveta za sport SSP

Sektor za sport Stranke slobode i pravde (SSP) Vranje, kao i ljudi koji nešto znače u sportu iz našeg grada, imaju za gradonačelnika Slobodana Milenkovića troduplo više pitanja, piše u saopštenju ove stranke koje je u ponedeljak prosleđeno medijima.

Dvadeset jedno pitanje gradonačelniku prenosimo u celosti.

1. Zašto se od Vašeg dolaska na vlast svake godine do sada kasni i probijaju rokovi (1. jun- po Zakonu o sportu) sa raspisivanjem Konkursa za dodelu sredstava u sportu u Vranju za narednu kalendarsku godinu?

2. Zašto, vaš “klupski drug” Neši Đorđević uvek bira Komisiju za dodelu sportskih sredstava mimo zakona (skoro svi su u sukobu interesa po Zakonu o sportu) i ne poštuje Odluke komisije nego deli sredstva kako mu se prohte?

3. Zašto svake godine od kada ste na vlasti smanjujete godišnji budžet za sport a povećava se broj klubova u gradu?

4. Zašto ste u predlogu budžeta za narednu godinu, smanjili sredstva za sport za oko 21 milion dinara, kada se ovih dana Vlada Srbije i Predsednik javno hvale da su zbog pandemije koranavirusa, urgentno, odobrili srpskom sportu milijardu i sto miliona dinara?

Da mi ne živimo možda u drugoj zemlji?

5. Zašto je pre Vašeg dolaska na mesto gradonačelnika, Vranje imalo veći broj nacionalnih ligaša a sada samo tri?

6. Zašto je broj kategorisanih sportista iz Vranja (oni koji primaju državnu stipendiju) pre vašeg dolaska bio 5 a sada je 0?

7. Zašto većnik Đorđević ne ispunjava godinama dato javno obećanje o stipendiranju najboljih mladih sportista u Gradu a to ne poštuje (reprezentativac u karateu Marjan Janković i mnogi drugi)?

8. Zašto je budžet za sport u 2020. godini odobren u iznosu od 134 miliona dinara a podeljeno je sportskim klubovima i organizacijama u oblasti sporta samo 65 miliona?

Gde je ostatak sportskog novca?

9. Zašto je vašim dolaskom na mesto gradonačelnika većnik Đorđević direktno uticao da se 24 radnika Sportskog saveza grada otpusti ili rasporedi po klubovima i sada presudama Sudova ti su radnici vraćeni na posao uz veliku materijalnu nadoknadu?

Ko je kriv?

10. Zašto radnici Sportskog saveza Grada Vranja ne primaju plate od avgusta 2020. godine , iako svi imaju stalni radni odnos i po Zakonu o radu i Zakonu o sportu imaju pravo na zarade? Vi, koji ste položili „Zakletvu Hipokratu“, trebalo bi da znate da ti radnici Saveza i njihove porodice od Nove Godine nemaju zdravstveno osiguranje jer im se ne uplaćuje lični dohodak.

A sve u doba korone.

Humano nema šta.

11. Zašto je većnik Đorđević sa svojim drugarima hteo da oformi novi Sporski savez u Gradu, kada već ima jedan, priznat i od Sportskog saveza Srbije, koji je od istog proglašen za najbolji savez u Srbiji za 2011. godinu?

12. Zašto ste dozvolili većniku Đorđeviću da napravi “Jedinstvenu atletsku stazu u svetu, koja može ući u Ginisovu knjigu rekorda” sa samo 4 staze za trčanje (po standardima minimalno 6 staza) i to sve od novca dobijenog od EU?

13. Zašto samo u Vranju školske sale nisu posle nastave sportski objekti (Zakon o sportu, Čl.131,stav1,tačka 15) gde se dodeljuju besplatni termini sportskim klubovima, nego škole papreno naplaćuju te termine klubovima?

14. Zašto sportski klubovi, koji se finansiraju iz budžeta grada, naplaćuju članarine svojim igračima, članovima takmičarskih selekcija kluba?

Postoji Odluka Grada o neplaćanju članarine za takmičare.

15. Zašto FK “Dinamo” dobija daleko manja sredstva za takmičenje u Prvoj ligi od potrebnih, što u drugim gradovima nije slučaj?

16. Zašto su smenjena treneri i rukovodioci RK “Vranje 1957” kada su imali odlične rezultate i na njihovo mesto dovedeni “poslušnici i rođaci”, koji dva puta ispadaju iz lige pa se zbog proširenja iste vraćaju?

17. Zašto je ugašen Košarkaški klub “JUG” posle 45 godina postojanja i tradicije, voljom većnika Đorđevića, i napravljen “Jug basket” koji je krenuo od nule u takmičenju?

18. Zašto, voljom većnika Đorđevića, nije finansiran već napravljeni KK “Jug basket”, koji je bio u trećem rangu u Srbiji, nego su dodeljena sredstva privatnom KK "Panteri“, koji je krenuo od najnižeg ranga takmičenja i potrošio dodatnih oko tri miliona dinara da dospe gde je bio “Jug basket”, tek posle dve sezone?

19. Zašto se privatnom odbojkaškom klubu “Panda” u petom rangu takmičenja u Srbiji dodeljuju ista sredstva za takmičenje kao i ŽOK “Vranje”, koji je u drugom rangu takmičenja?

20. Zašto veliki broj gradonačelnika i većnika za sport u Srbiji dolazi na utakmice svojih klubova a Vi i većnik niste bili skoro ni na jednoj u svom četvorogodišnjem mandatu?

21. Zašto u Vranju za vreme Vašeg mandata nije organizovana nijedna sportska manifestacija od nacionalnog ili republičkog značaja?


Najnovije vesti