Dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković i Aleksandar Šurbatović gosti Gradske biblioteke

Milena Marković, poslednja dobitnica NIN-ove nagrade, i Aleksandar Šurbatović, književnik i urednik u Dereti, gostovaće u utorak i sredu u Vranju, u okviru književnih večeri koje će u dvorištu Muzej kuće Bora Stanković organizovati Gradska bibilioteka.

Programi će se održati u okviru ciklusa Pisac u fokusu od 20 časova.

Milena Marković dobila je nedavno NIN-ovu nagradu za roman Deca, u izdanju izdavačke kuće Lom.

Rođena je u Zemunu 1974. godine.

Pesnikinja je, dramska spisateljica, scenaristkinja i univerzitetska profesorka.

Diplomirala je dramaturgiju 1998. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za knjigu Ptičje oko na tarabi dobila je 2010. godine nagrade Biljana Jovanović i Đura Jakšić.

Napisala je nekoliko drama koje su sa velikim uspehom izvođene na domaćim i međunarodnim scenama: Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Brod za lutke, Nahod Simeon, Šuma blista, Žica i Zmajeubice.

Dobitnica je specijalne nagrade u Beču za najbolje drame sa eks-ju prostora, dve nagrade Sterijinog pozorja za najbolji tekst (za dramu Nahod Simeon 2007. godine i dramu Brod za lutke 2009. godine), nagrade za dramsko stvaralaštvo Borislav Mihajlović Mihiz 2005. godine i nagrade Todor Manojlović 2009. godine.

Za knjigu 3 drame dobila je Nagradu Miloš Crnjanski 2007. godine.

Milena Marković napisala je i scenarije za igrane filmove Sutra ujutru (2007), Beli, beli svet (2009) i Otadžbina (2015), kao i za dokumentarni film Rudarska opera 2006. godine.

Sve navedena ostvarenja režirao je Oleg Novković, a u slučaju filma iz 2009. godine učestvovao je ravnopravno i u pisanju scenarija.

Milena je 2016. godine, na 44. FEST-u, dobila nagradu za najbolji scenario za film Otadžbina.

Vanredna je profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za dramaturgiju.

U okviru programa pod istim nazivom, u sredu 31. avgusta, takođe od 20 sati, vranjskoj publici predstaviće se Aleksandar Šurbatović, književnik i glavni i odgovorni urednik u izdavačkoj kući Dereta.

Aleksandar Šurbatović je rođen 1973. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Osnovnu i srednju školu pohađao je u Kragujevcu, a na Filološkom fakultetu u Beogradu studirao je Opštu književnost sa teorijom književnosti i Arheologiju na Filozofskom fakultetu.

Osam godina je živeo u Amsterdamu.

Trenutno radi kao glavni i odgovorni urednik u izdavačkoj kući Dereta iz Beograda.

Do sada je uredio i priredio više od 200 naslova, uglavnom prevedene književnosti, a bavi se i prevođenjem proze i poezije sa engleskog jezika.

Izdao je zbirku poezije Mitologija spaljene zemlje (Filip Višnjić, 2010) i roman Upokojavanje prosektora Majerhofera (Vulkan, 2011).

Organizator programa je Biblioteka Bora Stanković u Vranju.

Razgovore sa piscima kao moderator će voditi Ivan Milenković.

Najnovije vesti