Dobija li Bujanovac status specijalnog distrikta

Prema pisanju albanskih medija na Kosovu i jugu Srbije, SAD, Rusija i Francuska sačinili su dokument pod nazivom "Nacrt o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima Kosova i Srbije" od 22 tačke, koji podrazumeva korekciju granice a za Bujanovac predviđa specijalan status pod nadzorom Evropske unije.

Prema ovom dokumentu, koji je objavio portal Presheva Jone a preneli prištinski mediji, Bujanovac će navodno dobiti status specijalnog distrikta i slobodne carinske zone na najmanje 35, a najviše 99 godina sa kružnom linijom Božinjevc – Žuželjica – Srpska Kuća – Davidovac – Ristovac – Karadnik – Rakovac – Trnovac – Končulj – Lučane – Nesalce – Borovac – Somoljica.

Preševo bi navodno, prema ovom dokumentu, pripalo Kosovu, piše Bota Sot, a prenose Bujanovačke.

Sprovođenje ovog sporazuma navodno garantuju Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, NATO i EU.

- Grad će imati predsedništvo od tri člana, parlament 30 mesta sa polovinom odbornika iz obe zajednice, ali i troje stranaca u ulozi posmatrača, mešovitu policiju, dok će budžet biti proporcionalno finansiran od strane Srbije, Kosova i EU.

Zvanične valute biće dinar i evro - navodi se.

Prema ovom dokumentu, lične karte i pasoši biće sa simbolima EU, ali će građani moći da biraju kao drugi dokument onaj Srbije ili Kosova.

U ovom tekstu dalje se navodi da Vojna baza „JUG“ Cepotina postaje američka baza, ali mešovita, koja će imati oko 1.700 vojnika, od kojih su 50 odsto Srbi i 50 procenata Albanci, sa civilnim nadzorom i savetodavnim statusom.

Koridor 10 je na petnaest godina zaštićen od strane NATO-a i slobodno ga koriste sve strane.

Srbija sredstvima EU gradi novi koridor koji prati liniju Davidovac – Ristovac – Krševic – Klinovac – Sv. Petka – Klenike – Starac koji ide ka Severnoj Makedoniji.

U ovom tekstu dalje piše da će Srbija dobiti status države članice EU u periodu 2021-2022, a Kosovo u 2030. godini, da će u Srbiju preko Maršalovog plana biti uloženo 3,5 milijardi evra za strateške investicije.

Na kraju, specijalan status dobijaju i grad Mitrovica, ali i kompanija Trepča.

Tekst čitavog dokumenta pročitajte OVDE.

Najnovije vesti