Dimitrijević: Program Književne kolonije zadovoljiće sve ukuse

Program ovogodišnje Književne kolonije u organizaciji JU Narodni univerzitet (NU) Vranje osmišljen je tako da zadovoljava sve književne ukuse čitalačke publike, kaže direktorka NU Gordana Dimitrijević.

"Prvi put od kako je ustanovljena ova kulturna manifestacija, a na samom njenom otvaranju u utorak 30. novembra, biće predstavljen najstariji književni časopis kod nas i u svetu, Letopis Matice srpske.

Za sve vreme svoga trajanja, od 1824. godine, Letopis je bio i ostao centralni srpski časopis koji nastoji da okupi proverene vrednosti naše književnosti, nauke i kulture.

Časopis će predstaviti i o svom književnom radu govoriti Đorđo Sladoje, pesnik i glavni i odgovorni urednik Letopisa i Miroslav Aleksić, pesnik i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

Gost Kolonije u sredu 1. decembra. i voditelj interaktivne radionice za starije osnovce biće Stefan Tićmi, književnik čiji je roman „Ja sam Akiko“ proglašen za dečju knjigu godine 2018, a „Kaput od mahovine“ uvršten među 200 najboljih knjiga za decu u svetu.

O knjizi o mikroeseja „Ejdetske slike II i III“ Zorana Bognara i nagradama „Milan Rakić“ i „Rastko Petrović“ koje je dobio 2020. i 2021. godine, biće reči u petak, 3. decembra", navodi Dimitrijević.

Danica Bogojević biće gost četvrte večeri Kolonije, u ponedeljak 6. decembra.

"Njen roman za decu „Zagrli Mesec“ koji će biti promovisan, nagrađen je regionalnom nagradom „Mali Princ“ za najbolju dečiju knjigu objavljenu u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj u 2020. godini.

Danica će održati i interaktivnu radionicu za učenike mlađih razreda osnovne škole.

Iako dobro poznat vranjskoj publici, Branislav Janković će nam se prestaviti na Književnoj koloniji u sredu 8. decembra.

Ove godine povod njegovog gostovanja je promocija novog romana „Zidanje ambisa“.

O potrazi za istinom i knjizi „Ljudi bez grobova“, romanu koji je poneo dve značajne nagrade („Zlatni suncokret“ 2020. i nagrada „Grigorije Božović“), govoriće autor Enes Halilović, u četvrtak 9. decembra.

On će održati i radionicu kreativnog pisanja za srednjoškolce.

Na kraju Kolonije predstavićemo monografiju „Kosovo i Metohija“ Ane Stišović Milovanović.

Ova knjiga nastala je kao rezultat istraživanja putopisa evropskih putopisaca koji su posetili Kosovo i Metohiju u periodu dugom 5 vekova.

Književna kolonija 2021. ima vrlo bogat i raznovrstan program.

Ono što se prvi put uvodi jeste radionica – edukacija za nastavnike srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama pod nazivom „Interdisciplinarno tumačenje književnog dela u nastavi srpskog jezika i književnosti“.

Verujemo da će se posle tog seminara interaktivne radionice sa učenicima češće održavati u školama i izvan programa Kolonije", zaključuje Dimitrijević.

Najnovije vesti